Voeding en PPID bij paarden

Door: Yvonne van Dijk

Voeding en PPID bij paarden

Wij zijn samen met Greenvalley Health Products uit Wageningen een test gestart. Een kleine groep paarden met PPID ook wel de ziekte van Cushing genoemd, krijgen naast hun medicatie het supplement Happy Belly Solid. Deze test duurt zo’n 3 maanden. 

Greenvalley zag tijdens de studies naar Happy Belly Solid dat het supplement tevens een aanvulling kan zijn voor paarden met PPID. Zij  hebben een aantal voor hen bekende paarden de Happy Belly Solid gevoerd en waren verrast door de mooie resultaten. Vandaar deze volgende stap.

De Hoefslag schreef

Nu las ik onlangs een bericht uit de Hoefslag, waarin werd verwezen naar de gevolgen van voeding bij paarden met PPID. Hierbij de complete tekst.

Zij schreven: “Cushing is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere paarden. Een tumor in de hersenen zorgt voor een compleet verstoorde (suiker-) stofwisseling. Symptomen zijn o.a. veel drinken en plassen, (chronische) hoefbevangenheid, insulineresistentie, plaatselijke vetophopingen, een ‘vierkante’ buik en een typische, gekrulde vacht. Paarden die lijden aan de ziekte van Cushing zijn gevoelig voor suikers en zetmeel in de voeding en hebben daarom een aangepast rantsoen nodig.

Het suiker- en zetmeelgehalte in het dagrantsoen moet zo laag mogelijk zijn. Aangezien krachtvoer vaak veel van deze stoffen bevat, is het bij de ziekte van Cushing belangrijk om zeer spaarzaam om te gaan met regulier krachtvoer, of te kiezen voor een suiker- en zetmeelarm krachtvoer. Graanvrije voeders zijn soms een goede optie. 

Hooi kan soms veel suiker bevatten (vooral hooi van onbemeste grond), wat het ongeschikt kan maken voor paarden met Cushing. Kuilgras is erg wisselend van samenstelling en daardoor minder geschikt. Weken of stomen kan het suikergehalte in het ruwvoer verlagen. Een ruwvoeranalyse van iedere nieuwe batch is zeker aan te raden! Stro kan met mate worden bijgevoerd. Bij paarden met Cushing is de suikerstofwisseling verstoord, waardoor suikers en zetmeel een probleem kunnen vormen. Ook worden ze uiteindelijk meestal mager. Een vetrijk rantsoen kan een uitkomst bieden, bijvoorbeeld door toevoeging van plantaardige olie. Verder zijn er supplementen beschikbaar speciaal voor paarden met een verstoord suikermetabolisme. Andere aanvullingen kunnen worden gezocht in bijvoorbeeld omega-3 vetzuren (visolie/algen), en andere producten die ontstekingsremmend werken. Gelukkig zijn er veel wandelende voorbeelden van paarden met Cushing die nog lang en gelukkig leven op medicijnen en een goed rantsoen!” 

Voeding en PPID bij paarden

Ik ben eigenlijk wel verrast door dit verhaal. Ik lees tussen de regels door dat paarden met PPID gebaat zijn met goed werkende darmen. Precies hetgeen waar Happy Belly Solid voor zorgt. Dat suikers, granen, soja en zetmeel niet goed is voor veel paarden, dat weten we al heel lang. Kies dus altijd paardenvoer met een laag suiker en zetmeelgehalte, bijvoorbeeld Vitalbix. 

Is het werkelijk mogelijk om paarden met PPID klachten op een relatief eenvoudige manier te hepen? Gaan we PPID klachten verminderen door een gezondere paardendarm en verantwoord voeren? Ik ben zo vreselijk benieuwd! Ik kan me bijna niet voorstellen dat het zo makkelijk kan zijn. 

Echter de IJslander David van Marieke Weber, (23 jaar en bekend met PPD) liet al veel vebetering zien. Hij staat met een happy werkende belly weer vrolijk in de weide. Maar ook Cora Wijmans vertelde dat Thor (die op leeftijd is, maar geen PPID heeft) echt grote verbetering heeft laten zien door het voeren van Happy Belly.

Heb je ook een paard welke mogelijk PPID heeft en wil je op de hoogte blijven van de testresultaten? Mail dan naar info@atorka.nl wij zetten je naam en email adres in een bestand en mailen je zodra we de eerste testresultaten hebben. Uiteraard verwijderen we je gegevens als je geen informatie meer wilt ontvangen. 

Yvonne van Dijk

Happy Belly Solid
Happy Belly Solid
zomereczeem paard behandelen
Blog gezonde paardendarm
Gate Timer
Beperkt op het gras?

Meer blogs