Blog

Alles over paardrijtours op IJsland

Paardrijden in IJsland is een bijzondere belevenis, waarbij je de ruige natuur ‘aan den lijve’ ondervindt. Het huidige Vikingpaard, ‘de IJslander’ is een zuiver ras en stamt af van de paarden die meer dan 1100 jaar geleden door de Vikingen mee naar IJsland zijn genomen. Door de tijd heeft zowel de mens als de natuur ervoor gezorgd dat dit ras sterker is dan menig ander.

Het klinkt misschien hard, maar eeuwenlang worden de paarden naar de velden gebracht, waar ze zelf gras en water moesten vinden om te overleven. Hooi werd vroeger niet gebracht… Hierdoor zijn enkel de sterkste van de sterkste overgebleven, waarop het ras is voortgebouwd. Je kunt het zien als een soort ‘survival of the fittest’.

Het IJslandse paard

Zijn karaktereigenschappen, dat is wat het ras zo geliefd en populair maakt. Ze staan erom bekend sterk en vriendelijk te zijn, met een eigen persoonlijkheid, intelligent en tot slot excellente berijders met 5 gangen. Dit is nog eens wat dit ras naast geliefd ook uniek maakt, ieder ander paard kent 3 gangen: stap, draf en galop. De IJslander kent daarnaast de tölt en de sommigen ook de telgang.

In het IJslands heten de gangen: Fet (stap), Brokk (draf), Stökk (galop) de Tölt en de Skeið (vliegende pas).

Paardrijtours IJsland

Terug naar de rijtours… Na de korte introductie hierboven vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt over en voor een rijtour.

Rijuitrusting tijdens tours

De IJslandse organisaties die de paardrijtours organiseren zorgen goed voor hun gasten. Voor iedereen zal de basisuitrusting aanwezig zijn. Denk hierbij uiteraard aan zadels, bijbehorende tassen, teugels, caps e.d.

Meebrengen eigen rijuitrusting

Sommige stukken van je eigen rijuitrusting mag je meenemen op reis. Voornamelijk bij de langere tours begrijpen wij dat je eigen uitrusting het prettigst is. Houd er echter rekening mee dat alles wat wél mee mag naar IJsland, éérst gedesinfecteerd moet worden. Er zijn daarnaast ook items die niet mee op reis mogen. Dit is vanwege het feit dat het IJslandse paard raszuiver gefokt is. Hierdoor zijn er geen dieren van ‘buitenaf’ het eiland op gekomen, mét de daarbij behorende mogelijke virussen. IJslanders zijn hierdoor nooit ingeënt en daardoor extreem vatbaar voor deze virussen van buitenaf. Het risico dat je iets meebrengt wat op je uitrusting zit is dus groot én gevaarlijk.

Desinfectie

Je gebruikte rijkleding, laarzen, handschoenen en caps mogen mee, maar moeten als volgt gedesinfecteerd worden: Alles moet gewassen worden (op 40 graden) en/of in de droger gestopt zijn. Indien het niet mogelijk is om spullen te wassen, zoals je cap of laarzen is desinfectie, bijvoorbeeld met het middel Virkon-S, noodzakelijk. Zadels, teugels, kleden en alles wat gemaakt is van leer mag niet meegenomen worden. Let op: als je handschoenen van leer zijn mogen deze dus ook niet mee.

In de volgende blog van IJslandtours vind je informatie over de top 5 mooiste plekjes. 

www.IJslandtours.nl

ijsland gullfoss geysir rijtour veulens
Jonge veulens op IJsland

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1