Blog

Lees mee met Esmée

Afsluiten en opstarten van het wedstrijdseizoen.

Het wedstrijdseizoen van 2021 is ondertussen al een aantal weken voorbij maar wat daarna?

Dit is wat ik doe. 

Ik geef mijn paarden, zowel jong als oud, een rust periode van minimaal 1 maand. Ik doe dit zodat mijn paarden even ‘back to basic’ kunnen, zodat ze even lekker paard kunnen zijn en niet elke dag gestructureerd gereden/verzorgd worden, dit zorgt er ook voor dat je paard na zijn/haar rust periode weer frisse moed heeft om een seizoen te knallen. 12 maanden per jaar trainen om uiteindelijk 6 maanden in top shape te moeten zijn is voor elk paard bijna onmogelijk. Elk paard en ruiter heeft ups en downs. Je moet de ‘downs’ zo goed als mogelijk zien te controleren, dat deze niet in jouw wedstrijdseizoen vallen, maar juist in je training ervoor of wanneer je paard ‘op vakantie gaat’. Zo houd je je paard 12 maanden per jaar happy en in top shape. 😀

Dit kan niemand alleen, ik raad je ook zeker aan om hier advies bij te vragen van je trainer.

Mijn paarden krijgen vanaf midden oktober tot kerst hun vakantie, dus ongeveer 2 maanden. Ik heb uiteindelijk vanaf januari tot april om mijn paarden weer wedstrijd klaar te krijgen. Het kan soms wel eng zijn om je paard zo lang stil te zetten, daarom zoals ik al eerder beschreef, is minimaal 1 maand al een begin :). Ook het opbouwen voelt vaak onvertrouwd, het is belangrijk dat je samen met jou trainer een plan hebt voor het volgend seizoen. Dat je stapsgewijs het nieuwe jaar in gaat. Elk paard heeft ook een andere opbouw nodig. Jij en je trainer weten daarom het beste wat goed is voor jouw paard. Een paard heeft een spiercelgeheugen, als je je paard weer correct optraint, kan hij zijn bespiering weer terugkrijgen en zelfs bevorderen.  

Met op en afbouw van je training raad ik aan om je paard te laten nakijken door een osteopaat/fysiotherapeut. Voor dat je paard op vakantie gaat is het goed dat hij/zij behandeld kan worden om heel zijn/haar vakantie de tijd heeft om het te kunnen verwerken. Bij opbouw van je training raad ik het aan zodat je paard helemaal correct zijn nieuwe trainingsperiode in kan. 

Waar ben je
naar opzoek?