Blog

Jezelf voorbereiden voor wedstrijd

Wedstrijd rijden. Iets waar je, samen met je paard heel hard voor werkt en naar uit kijkt maar wat komt er nu allemaal bij kijken?

Het begint al bij het kiezen van de proef. Ga je voor een viergangen-, vijfangen- of een töltproef? Je kan je proefkeuze in samenspraak met je trainer maken, zij kennen de sterktes van jou en je paard en kunnen je hierin gericht advies geven. Kies vooral een proef waar je zelf veel plezier aan beleeft!
Dan heb je nog de verschillende niveaus van proeven. Als je voor de eerste keer wedstrijd rijdt, kan je kiezen om in de lagere klasse te starten. Zo kan je op je eigen tempo ervaren wat het inhoudt om wedstrijd te rijden zonder dat je je meteen op een complexe proef moet concentreren. Je kan in alle niveaus van proeven starten (vrije tijd, C- en B-klasse), behalve in de A-klasse. Om in de A-klasse te mogen starten moet er in de B-klasse een specifiek punt gereden worden alvorens men in de A mag starten. Hierover vind je meer info bij het stamboek. 

Laten we het even over de training hebben naar de wedstrijd toe. Bij het voorbereiden op een wedstrijd is het goed een aantal doelen in je hoofd te houden. Maak hierbij een onderscheid tussen lange en korte termijn doelen. Lange termijn doelen zijn doelen die je graag wil bereiken binnen een periode van 6 maanden tot 1 jaar. Korte termijn doelen wil je bereiken binnen 4-8 weken. Wees hierin dus realistisch. Als je paard nog moeite heeft met tölt is het niet realistisch om te verwachten dat hij binnen de 4 weken de sterren van de hemel tölt. Zo vermijd je frustratie en teleurstelling. Je kan per doel je vorderingen bijhouden in een schriftje. Dat houdt de motivatie er in en zorgt er voor dat je je doel voor ogen houdt. 

De laatste trainingen voor de wedstrijd.
Heb je de mogelijkheid om op een wedstrijdbaan te oefenen? Maak hier dan zeker gebruik van. Dat geeft jou en je paard de kans om vreemd terrein te leren kennen. Maak vooral plezier in je (laatste) trainingen. Ga buiten trainen, maak snelheid en hamer niet op kleine dingen die misschien nog niet perfect zijn. In de beperkte tijd die je dan nog hebt, krijg je die vaak niet opgelost. Beter een happy paard en ruiter combinatie dan een gefrustreerde combinatie!

Hierbij nog een paar extra tips:

Voor de ruiter:
-Kies een proef die zowel jij als je paard leuk vinden om te doen.
-Heb je moeite met het onthouden wat nu precies linksom en rechtsom is? Een handig trucje, bij linksom is je linkerhand de binnenhand en bij rechtsom is je rechterhand de binnenhand.
-Laat je zenuwen niet de overhand krijgen, blijf goed ademen en geniet vooral!
-Leg al je spullen voor de wedstrijd al een paar dagen er voor klaar en maak een lijstje. Zo hoef je de dag van de wedstrijd enkel je paard te laden en te vertrekken.
-Probeer zeker te eten, veel mensen kunnen vaak niet eten van de stress. Zorg toch dat je voldoende energie (en water) binnen hebt zodat je je op en top fit voelt. 

Voor je paard:
-Zorg dat je paard voldoende energie heeft voor de wedstrijd. Je paard mag niet te dik of dun zijn. Beide hebben een negatieve invloed op zijn prestaties.
-Breng geen last minute veranderingen aan aan je harnachement (tenzij er iets stuk is natuurlijk) of manier van rijden. Dit zorgt enkel voor stress bij jezelf en je paard.
-Je kan op de wedstrijd ruim op tijd al opzadelen maar probeer enkel kort op te warmen op het inrij terrein. Heel veel ruiters maken de fout van een halfuur in te rijden waardoor veel paarden al helemaal leeg gereden zijn. Het inrijden is enkel als warm-up, het is geen training! Je hoeft ook niet alle gangen te rijden als opwarming, 10min stappen is al heel effectief! 

Maar het allerbelangrijkste:
GENIETEN
Van je paard, van je proef en het moment!

Veel succes!

Tina Hendrickx – Lindestraat 66 – 3471 Hoeleden – +32 496 96 58 76 – www.tinahendrickx.be

Ps. de foto is van Patty van der Kaaij.

Waar ben je
naar opzoek?