Blog

Bijschrijven

Door Robert Jansema

Tijdens een wedstrijd komen er veel dingen af op een jurylid. Vooral bij lichtere proeven, gangen proeven en finales omdat er meerdere ruiters in de baan zijn. Een  jurylid moet dan zijn of haar ogen overal hebben. De meeste juryleden vinden het dan wel fijn als er iemand bij hun zit die een beetje administratie uit handen neemt. Een bijschrijver!

Wat doe je als bijschrijver?

Als bijschrijver doe je in principe niks anders dan de protocollen schrijven in opdracht van het jurylid. Een jurylid bekijkt de verschillende ruiters en geeft aan jouw door wat je moet opschrijven.

“een plusje bij rood”, “oei, een minnetje bij geel” , “zet maar een 5 bij groen. Oh nee, maak daar toch maar een 5,5 van, ze loopt nu beter dan in begin”, “zet maar bij wit: mooie houding, iets lateraal in de bochten” en zo gaat het de hele proef door. 

Op het moment dat de proef bijna ten eind loopt heb je alle punten verzamelt en opgeschreven en dan moet je deze snel optellen en een eindcijfer berekenen en teruggeven aan de jurylid zodat hij/zij het scorebord omhoog kan houden. 

Is dat nu het enige wat je doet als bijschrijver?

Uit mijn ervaring kan ik met een gerust hart zeggen: “Nee, gelukkig niet” anders zou het wel heel saai zijn.

Je kunt als bijschrijver ook heel veel van leren en de meeste juryleden vinden het ook leuk om hun eigen kennis over te dragen aan iemand anders. Wanneer een jurylid merkt dat je interesse hebt en het een beetje onder de knie krijgt willen ze je ook helpen, door je mee te laten “denken” en kijken naar een proef. Ze kunnen je bijvoorbeeld vragen: “wat zie je?” en “hoe jij dit zou beoordelen aan de hand van de guidelines?”. Een heel leerzaam proces en geeft een hele andere kijk op de proeven en de beoordeling daarvan. Het meedenken en kijken beïnvloed trouwens niet de jurering van de jurylid zelf. 

Mijn allereerste ervaringen als bijschrijver was op een wedstrijd in Meppen (DE) bij Suzanne Brengelmann en een half jaar later op de NK bij Þorgeir Guðlaugsson en Suzanne Brengelmann.

Twee zeer ervaren juryleden maar totaal verschillend van benadering, maar vol van enthousiasme en ze betrekken je ook echt bij het gehele proces. Het was voor mij een geweldige ervaring, ik heb veel geleerd en ze hebben me enthousiast gemaakt om ook jurylid te worden. Helaas starten er op dit moment geen juryopleidingen in Nederland, wellicht dat ik binnenkort start in Duitsland. 

Waar ben je
naar opzoek?