Blog

Jonge hengstenkeuring NSIJP 2022

Jonge hengstenkeuring NSIJP 2022

Keuring NSIJP 2022, door Yvonne van Dijk

Zelf waren wij niet zo goed in fokken van IJslandse paarden. Hans en ik hadden jaren geleden een IJslander bedrijf in Harmelen. Ons eerste veulen Skylda frá Gaedingi, een dochter van Braella en Hilmir was prachtig om te zien, maar onder het zadel een paar jaar later was ze niet de simpelste. Skylda heeft een geweldige plek in Toscane gevonden waar ze vooral mooi kan zijn en niet te veel gereden wordt. Daarbij was het laten opgroeien bij ons in de omgeving ook niet zo eenvoudig. Dus na zo’n 5 – 6 veulens gefokt te hebben, zijn wij maar gestopt met het fokken van IJslandse paarden. Maar met veel plezier lees ik ieder jaar weer de reacties op facebook en in IJP als er een keuring is geweest. Dit jaar kwam ik wel een hele bijzondere reactie op facebook tegen van Lálendi’s stal. Lees je mee?

Als fokker zijnde zijn dagen als gisteren toch wel bijzonder. Wanneer op een dag drie hengsten uit eigen fokkerij (die echt niet zo heel groot is) op de jonge hengstenkeuring worden goedgekeurd alle met een bovengemiddelde score voor de verrichtingen, is dat wel iets waar je even bij stil staat. Toen wij in 2013 ervoor kozen om met de – toen nog niet gekeurde – 3-jarige Óðinn vom Habichtswald te fokken, was dat vooral vanwege de indrukwekkende resultaten en enorme uitstraling van zijn moeder Óskadis vom Habichtswald en de vader (Fannar frá Kvistum) kon verder ook weinig kwaad. Toen onze Vatnar frá Lálendi geboren werd, in 2014, was – voor ons – vrijwel direct duidelijk dat het een bijzonder ventje was. Hij werd dagkampioen op het Fokkerij Event en ging – toen hij drie werd – naar de Jonge hengstenkeuring. Hij liep er ruim bovengemiddeld, maar was eigenlijk nog wel wat klein en tenger en exterieurmatig vond de jury hem nog niet voldoende ontwikkeld voor goedkeuring. Weer hebben we ons – eigenwijze – fokkersgevoel gevolgd – met dank aan B die daar erg op hamerde – en hebben drie van onze merries toch door hem laten dekken, onder andere moeder Krás vom Forstwald en haar dochter Mýkt frá Lálendi. Daaruit werden in 2018 Friðrik en Felix frá Lálendi geboren. Het jaar erop zijn beide merries nogmaals door Vatnar gedekt. Inmiddels was wel duidelijk dat Óðinn een goede keus was geweest 🤩… In 2019 had alleen Mýkt een hengstveulen, genaamd Gídeon frá Lálendi. Zowel Fríðrik als Gídeon behaalden de hoogste scores van dat jaar van alle hengstveulens, Felix volgde close by. Omdat het aanhouden van hengstveulens voor ons niet zo heel makkelijk is met onze merriegroep werden de hengstjes alledrie verkocht aan fijne, betrokken mensen, die ieder voor zich besloten om deze jonge hengsten dit jaar voor te (laten) stellen op de jonge hengstenkeuring. Als fokkers vonden we dat echt geweldig, alle mannelijke nakomelingen van onze (inmiddels natuurlijk van Silke Kosse) Vatnar op een keuring, meer zijn er gewoon niet. Alleen al dat feit is bijzonder. Vatnar is overigens vorig jaar ook onder het zadel gekeurd met een hele mooie score voor zowel exterieur (8,29) als verrichtingen (8,33- als 4-ganger voorgesteld).

En dan de resultaten. We zijn gloeiend trots, niet alleen op de prachtige resultaten van alledrie, maar ook door hoe ze zich gedroegen en hoe ze werden voorgesteld. Friðrik die volstrekt geconcentreerd was op zijn Bianca Cornielje-Tak en zich nergens door liet afleiden, Felix die acuut als een blok stil stond toen het sein gegeven werd dat hij kon worden vastgenomen en de nog jonge Gídeon die zich ook heel evenwichtig en als een volwassen hengst liet zien.

Heel erg tof dat Ivo CP en Judith Popken, Bas Cornielje en Bianca en Marleen Merkens 🤩als eigenaren de moeite hebben genomen om hun en onze jongens voor te (doen) stellen en we feliciteren nogmaals van zeer harte met hun knappe, goedgekeurde mannen

We hadden natuurlijk best gehoopt op mooie resultaten, maar een eerste en tweede plaats voor Friðrik (8,17) en Felix (8,10) bij de vierjarigen en ook de alvast hele mooie exterieurscore voor Gídeon (7,99) maken ons nu echt wel even hele trotse fokkers. Met veel dank natuurlijk ook aan de kundige voorbrengers Tom Buijtelaar en Silke Kosse en Arnout Bakker en Ellen Meesters….

Benieuwd naar de bewegend beeld van Friðrik frá Lálendi? Bekijk dan dit filmpje. En wil je Felix frá Lálendi zien tijdens de keuring, dan dit filmpje bekijken. En bewegende beelden van Gídeon frá Lálendi vind je hier.

Terecht is Lálendi’s stal, van Bernard van den Bogaard en Ingrid Weijers, erg trotse fokker van geweldige paarden en dat mag ook wel eens op meerdere plaatsen dan facebook of in IJP gedeeld en gelezen worden. Op de foto bovenaan dit bericht zie je Felix frá Lálendi met zijn trotse eigenaar Ivo Cleuren, foto: Silke Kosse.

Ik ben nieuwsgierig wat deze heren de komende jaren voor ons in petto hebben…

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1