Blog

Import IJslander kopen

Onlangs kregen wij deze vraag binnen: “Ik ga binnenkort kijken een 5 jarige ruin, een import paard. Ik voel me nog erg bleu als het om dit ras gaat. Geen idee waar ik op moet letten. Zijn er meer risico’s bij de aanschaf van een importer? Denk aan eczeem bijvoorbeeld, ik hoor én lees daar zoveel over. Als je het vervelend vindt dat ik je vraag hoor ik het graag hoor! Groetjes van Marjan

Wij legden deze vraag voor aan Mieke van Herwijnen, zij heeft al heel wat jaren IJslandse paarden en importeert ze ook met regelmaat. Een ervaren rot in het vak dus.

De vraag of importers eczeem sneller krijgen is NEE, maar het hangt van veel factoren af. Denk hierbij aan:

  • Voeding 
  • Huisvesting
  • En stress gevoeligheid bij het dier zelf

Sommige import paarden “landen” snel en voelen zich snel op hun gemak, andere paarden ervaren stress wat je soms niet echt kan zien. Belangrijk aspect in mijn ogen is te zorgen dat het paard zich comfortabel voelt, dat kun je een beetje bespoedigen door het dier niet aan al te veel veranderingen bloot te stellen.

Stond het paard in IJsland in het land? Probeer hem dan langzaam aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen, en hem niet gelijk in een prikweitje/paddock van 5 x 5 te zetten. 

Stond je paard al in training? Laat ze dan even bijkomen van de reis en ga er dan heel langzaam een beetje mee werken. 

Bovenstaande kan het paard helpen te acclimatiseren, uiteraard zijn er tal van mogelijkheden om het dier te onder steunen. Yvonne Groven heeft hier heel veel ervaring mee om op een natuurlijke manier het paard te ondersteunen. Ook Monique Miedema ondersteunt de paarden maar doet dit met een andere therapie. 

Wat betreft de voeding: ga niet je paard gelijk vol proppen met brokken, paardensnoepjes en dergelijk. Goed hooi is echt even voldoende, zo worden ze tenslotte ook op IJsland gehouden. Wat ook niet verstandig om ze gelijk te gaan ontwormen. Wij laten onze paarden ruim voor de reis in IJsland ontwormen. En dan natuurlijk de verplichte entingen, die zijn vaak een enorme trigger als het gaat eczeem te ontwikkelen. Wanneer het mogelijk is dit zo lang mogelijk uitstellen, dat is onze ervaring. 

Wij hebben hier inmiddels heel wat importers staan, ons beleid lijkt de paarden goed te doen. In de winter krijgen ze helemaal geen gras, maar in de zomer krijgen ze in de ochtend hooi en pas in de avond strook begrazing zodat we nauwelijks suikers voeren.

Preventief gaan er dekens op die paarden vanaf het eerste moment tot zolang het nodig is in het seizoen. Uiteraard goed controleren op plekjes en zo nodig behandelen is in mijn beleving echt van belang. Er zijn vele middelen op de markt. Het één zal beter bij paard A werken dan bij paard B, waar ik wel van overtuigd ben is dat de natuurlijke producten het vaak heel goed doen.

Opstallen in de middag wil ook voor sommige paarden enorm helpen, maar bij ons blijven ze onder de deken staan in open stallen.

Dan de vraag wanneer is er geen risico meer: een hele lastige vraag. Laat ik zeggen dat ik nog niet zo snel om mijn importers zonder deken buiten te zetten, ik loop liever niet het risico en het beleid van nu werkt prima dus geen onnodige risico’s.

Wel hebben wij door toeval ontdekt dat van onze 2 import merries s geen eczeem hadden. We besloten de desbetreffende dames te laten dekken door een jonge hengst, niet handig als de dames dan een jas aan hebben. Die dus afgehaald én goed blijven controleren. Beide dames hebben dus helemaal geen eczeem, en staan dus vanaf die tijd zonder dekens en geen enkel probleem met eczeem.  HET KAN DUS WEL!!

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1