Blog

Stijgbeugelriemen: bovenlangs het zweetblad of eronder?

Op Facebook werd een discussie gevoerd over de vraag of je de stijgbeugelriemen boven of onder het zweetblad zou moeten doen. Omdat dergelijke discussies na een tijdje vaak maar moeilijk terug te vinden zijn, zetten we hier alle argumenten op een rijtje.

De keuze is deels een kwestie van smaak: vind je onderlangs mooier of niet, bevalt je het je dat je zadel minder slijt als je ze eronder doet. Maar de vorm van het zadel en de lengte van je benen maken ook uit.

Bovenlangs

Bewegingsvrijheid en veiligheid, dat zijn de twee belangrijkste redenen die genoemd worden om de beugelriemen bovenlangs te voeren. Daarbij spelen de vorm van je zadel en je lichaamsbouw (met name beenlengte) een rol. Heb je een zadel met vrij lange zweetbladen en zelf niet zulke hele lange benen, dan zal je de riemen altijd bovenlangs moeten voeren. Anders kom je in de knel. Als je al je voeten in de beugels kunt doen, dan kun je ze niet erg bewegen. Bij sommige zadels kan de beugelriem, ook als je langere benen hebt, niet fijn bewegen als hij onderlangs loopt. Bovenlangs is dan de beste optie. Heb je een monobladzadel, dan zal je de riemen altijd bovenlangs moeten doen, anders schuren ze langs je paard.

Nogal wat schrijvers geven aan dat die beweeglijkheid van de riemen je houding ten goede komt. Het zou rijtechnisch beter zijn. Ook wordt genoemd dat je, door die grotere bewegingsvrijheid, je beugels minder snel kwijtraakt. Sommige ruiters vinden het gewoon fijner rijden bovenlangs. En ze vinden het irritant dat het zweetbad meebeweegt als je even je been op zij doet of optrekt.

Een ander argument voor bovenlangs is dat de riemen dan makkelijker van hun haak kunnen schieten, mocht je eraf vallen en in de beugel blijven hangen. Maar als je beugels hebt met een slag erin (wat veel ijslanderruiters hebben), dan blijf je er toch al niet zo snel in hangen, en dan is dat losschieten van minder belang. Bovendien melden verschillende ruiters dat ook beugelriemen onder het zweetblad makkelijk los kunnen schieten, mits je de veiligheidshaak open zet.

Verder is het makkelijker om vanuit het zadel de lengte van de beugelriemen te veranderen als ze bovenlangs lopen. Het ligt er maar net aan hoe vaak je daar tijdens het rijden behoefte aan hebt. In het verlengde daarvan ligt het argument dat je ze handiger kunt opsteken bij het opruimen. Nu kun je webbers sowieso niet opsteken en die zie je steeds meer. Daarvoor kan het handig zijn om kleine musketons aan je zadel te hangen waar je de beugels aan kunt clippen.

Onderlangs

Het aantal ruiters dat de beugelriemen onder het zweetblad legt is net zo groot. Een veel gehoord argument om de riemen onderlangs te doen is dat je zadel er mooier van blijft, omdat de riemen niet over het zweetblad schuren. Iemand reageert daarop met: “Als je je zadel mooi wil houden moet je het in de kast laten hangen.” En: “Een zadel is een gebruiksvoorwerp.”

Vaker genoemd worden eventuele schuurplekken aan knieën of elders aan je benen. Ook gehoord: de riemen knijpen een velletje van de kuit af, vooral in de zomer met een wat dunnere rijbroek. Dat kan heel pijnlijk zijn.

Tegenover grotere beweeglijkheid van het been staat een rustiger, stabiele beenligging, en daar is ook wat voor te zeggen. Net zo goed als de bovenlangsers zeggen dat ze het fijner vinden rijden, noemen de onderlangsers dat als argument.

Om de laatste twee redenen – pijnlijke afknijping, stabiele beenligging – heb ik ze zelf het liefst onderlangs. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik lange benen heb, en dat ik me – vermoedelijk ook daardoor – nooit gehinderd voel in de bewegingsvrijheid en ook mijn beugels zelden verlies.

Gerda Casimir

Waar ben je
naar opzoek?