Blog

Prydi Saddles jubileert!

Blog van Viola Robbemondt

Haar persoonlijke zoektocht naar een goedpassend zadel – voor zowel paard als ruiter – resulteerde voor Cornelia Gottschald, aka Neel Prydi, in haar eigen zadelmerk: PRYDI Saddles, dat dit jaar 12,5 jaar bestaat. Het blijken handgemaakte, duurzame ‘kunstwerken’ met perfecte pasvorm. 

Prydi saddles
Prydi zadels voor paarden met korte ruggen.

PRYDI zadels

Haar PRYDI-zadels zijn inmiddels te vinden tot in de uiterste grenzen van Duitsland, in Denemarken, Oostenrijk, België, Luxemburg, Frankrijk en uiteraard heel veel in Nederland. Neel zelf is sinds een aantal jaren te vinden in geboorteland Duitsland. Mede omdat ze bijna pensioengerechtigd is, veranderden haar werkzaamheden. Bezocht ze haar klanten voorheen altijd persoonlijk voor advies en passessies, daar werkt ze nu meer en meer samen met ervaren zadelmakers en -passers. 

Goede naam

Ook de Nederlandse zadelpasser Hans van Dijk van Atorka vroeg Neel of hij PRYDI-zadels mocht gaan verkopen. Neel: “Hans volgde dezelfde opleiding als ik; de MSFC-opleiding tot zadelpasser – onder leiding van Drs. Gerry van Oossanen, die gespecialiseerd is in rugproblemen en neurologie. Hij bouwde een goede naam op en is bovendien enthousiast over mijn zadels. Met die waardering kun je ze ook goed verkopen. Omdat hij meerdere merken verkoopt, is de keuze voor een PRYDI dan ook zeer bewust. En hoewel ik mij in het begin wat zorgen maakte dat mijn kleine merk onder zou sneeuwen, bleek dat niet het geval. PRYDI is in 2020 zelfs het bestverkochte merk bij Atorka! Ik ben trots dat Hans mijn zadels wil verkopen.”

Handgemaakt

De naam PRYDI is de naam van Neels eigen zwartbonte, in 1997 gefokte merrie. “Het betekent versiering, of sieraad,” vertelt Neel. “Die betekenis vond ik wel toepasselijk. Een zadel is niet alleen een gebruiksvoorwerp maar het mag ook mooi zijn; als een sieraard voor op de paardenrug. Mijn zadels zijn stukken handwerk die met veel liefde en toewijding worden gemaakt met de bedoeling duurzaam te zijn. De modellen hebben een lang ontwikkelingstraject doorlopen – van papier op leer – zodat het eindresultaat nagenoeg ideaal is. Ieder stukje leer wordt met de hand door een Engelse zadelmaker gesneden. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken. Daarom zijn mijn zadels niet te vergelijken met fabriekszadels uit verre landen. PRYDI-zadels hebben blijvende waarde. Ze zijn als die IJslandse trui die je zelf breit, en niet zomaar in de wasmachine gooit maar met liefde een handwasje geeft.”

Dienstbare instelling

Iedereen die met zadelpasser Hans van Dijk te maken krijgt, weet: in hem schuilt een flinke portie dienstbaarheid. Neel: “Hans wil – net als ik – gewoon graag dat een zadel goed past. Velen hebben mij al gezegd dat ik mijn zadels duurder zou moeten maken, omdat ze dat waard zijn. Maar dat past niet bij mijn instelling. Hans heeft dat ook, we willen mensen gewoon graag aan een goed passend zadel helpen. Natúúrlijk ben ik trots op mijn merk en uiteráárd vind ik het leuk om mijn logootje ergens terug te zien. Ook vind ik het gewéldig als een goede zadelmaker, dierenarts of osteopaat mijn zadels aanbeveelt. Maar het hoeft allemaal niet zo in het oog te springen. Mond-op-mond reclame heeft het altijd goed gedaan voor PRYDI, dat zal ook in de toekomst voornamelijk zo zijn.”

Kwaliteit = tevreden klanten

Ter aanvulling op haar zadels, bracht Neel – in samenwerking met de Duitse firma Quittpad – een asymmetrische singel op de markt. Net als de zadels destijds, werd het model tijdens de ontwikkeling een aantal jaren uitvoerig getest en verbeterd. Het resultaat: een zachte paard-vriendelijke singel die bovendien op 60 graden wasbaar is in de wasmachine. Het maakt de PRYDI-collectie compleet en klanten lopen ermee weg. Het is een feit: de overgrote meerderheid van PRYDI-kopers is in de 12,5 jaar dat het merk nu bestaat, nog steeds zeer tevreden. Neel: “Mensen doen vaak járen met een zadel en ze belanden zelden op de tweedehands markt. Gelukkig staan steeds meer mensen stil bij kwaliteit. Dat we na al die jaren nog steeds bestaan, is daarvan het beste bewijs.” 

Waar ben je
naar opzoek?