Blog

Advies en tips aanschaf zadel

Advies en tips nodig voor de aanschaf van een zadel? Zie je door de bomen het bos niet meer? Lees even mee! Er zijn een aantal factoren die je helpen om een selectie te maken. In deze blog leer je wat meer over de mogelijkheden die er zijn. De keuze is reuze, maar met deze tips kun je gericht op zoek gaan naar een zadel wat geschikt is voor jou én je paard.

De grootte van het zitvlak

De grootte van het zitvlak is belangrijk voor een goede en comfortabele houding en zit van de ruiter. Een te klein zadel zorgt ervoor dat de ruiter niet prettig in het zadel zit. De ruiter heeft dan ook nauwelijks tot geen bewegingsruimte. Daarnaast heeft dit tot gevolg dat de ruiter in verhouding veel druk uitoefent op de lepel (achterste gedeelte) van het zadel. Dit is niet prettig voor het zadel, maar vooral niet voor het paard.

Wol of foam in de kussens

De keuze voor een zadel waarbij de kussens gevuld zijn met wol of foam is afhankelijk van de pasvorm van het zadel. Foam is duurzamer en heeft minder onderhoud nodig. Een wollen vulling heeft het voordeel dat het zich beter vormt en het kan volledig op maat naar het paard worden aangepast. Een zadel met wol in de kussens is niet persé duurder dan een zadel met foam.

Töltsaga New Alfur tussen kanaal

Zadel voor een jong paard

Vaak wordt er makkelijk gedacht over een zadel voor een jong paard. Een jong paard gaat immers nog aanzienlijk veranderen in de bouw en de bespiering. Juist bij een jong paard is het belangrijk dat het zadel geen beperking vormt bij de ontwikkeling van zijn lichaam/spieren. Kies bij een jong paard eventueel voor een nieuwe zadel van synthetisch materiaal. Vaak zijn deze gelijk aan de prijs van een gebruikt lederen zadel. Voordeel is dat een nieuw synthetisch zadel recht is en geen ongelijke kussens heeft. Daarnaast heeft het de mogelijkheid heeft om het kopijzer te verwisselen zodat dit met de ontwikkeling van het jonge paard kan mee groeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Tekna zadel. Veel gebruikte zadels hebben deze optie niet waardoor je redelijk snel weer op zoek moet naar een volgend zadel.

Meerdere ruiters

Indien een paard door meerdere ruiters gereden wordt kan het lastig zijn om voor iedere ruiter een zadel te vinden waar elke ruiter prettig mee kan rijden. De zit en houding van een ruiter wordt in sterke mate bepaald door de positie en de vorm van de kniewrongen. Indien er meerdere ruiters met hetzelfde zadel rijden, kies dan voor een model met verplaatsbare kniewrongen. Deze kunnen dan eenvoudig voor elke ruiter worden aangepast.

Duur zadel

Een duurder zadel hoeft niet per definitie een beter zadel te zijn, voor wat betreft de pasvorm en de zit van het zadel. De prijs voor een zadel wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de zadelboom en het soort leder dat er gebruikt is. Een heel duur zadel wat niet goed past is niet prettig voor jou en zeker niet voor je paard. 

Zadelpasser

Indien het besluit genomen is tot aanschaf van een ander zadel, neem dan contact op met een gediplomeerde MSFC-zadelpasser. Een goed opgeleide zadelmaker/zadelpasser heeft de kennis en vaardigheid om een goed advies te geven. Een zadel verkopen kan (bijna) iedereen. Een goed passend zadel verkopen, op maat maken en repareren is echter niet voor iedereen weggelegd. Laat je goed adviseren!

Controle

Advies is om een zadel minimaal elk jaar te laten controleren, niet enkel laten controleren of de ligging en pasvorm nog in orde is. Maar controleer ook of er geen gebreken zijn aan het zadel. Het is bijvoorbeeld zonde en erg lastig als op een onverwacht moment een singelstoot breekt. 

Bron:  Hans van Dijk, MSFC gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker van Atorka Ruitersport

Waar ben je
naar opzoek?