Een paard kan zandkoliek krijgen door eten in de zandpaddock of op een kale weide zoeken naar eten, waarbij er teveel zand – kluitjes/wortels – mee naar binnen komen. Zeker nu het zo’n droge zomer is. Het zand blijft achter in de darm, door het gewicht zakt de darm een beetje uit en kan er een gedeeltelijke verstopping ontstaan. Door het nemen van een

mestmonster en dit uit te wassen in een emmer water of in een plastic handschoen, kun je zien of je paard koliek heeft door zand. Niet altijd is dit zichtbaar, want zand wordt beetje bij beetje uitgescheiden, dus niet continue. Zandkoliek verraadt zich door een afwisseling van dunne mest en dan weer goede mest. Geef een goed Psyllium product bij vermoeden van zand en vul dit aan met een vegetarisch olie om koliek bij het paard te voorkomen. Natuurlijk is voorkomen het beste: zorg dat een paard niet teveel zand binnenkrijgt.
Ingrediënten ter ondersteuning bij koliek
Bij lichte vormen van koliek of bij paarden die regelmatig koliek hebben kunnen zeer goed natuurlijke producten worden ingezet om de lichte koliek zo snel mogelijk te doen verdwijnen. Preventief ondersteunen deze ingrediënten dat de klachten recidiveren.
Psyllium reguleert de darmen, voorkomt verstopping en voert zand af. Deze vezels kunnen tot twintig maal hun eigen gewicht aan water opnemen. Hierdoor maken ze de darminhoud zachter en volumineuzer waardoor de darmpassage wordt verbeterd.
Een combinatie van verdunde extracten van Absintalsem, Acorus calamus (Kalmoes), Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)en Passiflora incarnata (Vleeskleurige passiebloem) gaat gasvorming in het spijsverteringskanaal tegen en stimuleert de eetlust. Het werkt verzachtend bij darmkrampen en een opgeblazen gevoel.
Een samenstelling met Chamomilla (Echte kamille), Zingiber officinale (Gember), Angelica archangelica (Grote engelwortel), Humulus lupulus (Hop), Carduus marianus (Mariadistel), Taraxacum officinale (Paardenbloem), Mentha piperita (Pepermuntblad), Lichen islandicus (IJslandsmos), Glycyrrhiza glabra (Zoethout), Calcium (als -carbonaat) en Magnesium (als -citraat) verbetert de spijsvertering en reguleert de maagfunctie.
Management van het koliekgevoelige paard
Naast het toedienen van medicatie en/of supplementen is het bij koliek van groot belang om regelmatig te bewegen met het paard. Dit stimuleert de darmperistaltiek. Paarden die veel stilstaan en niet dagelijks bewegen kunnen last krijgen van verstoppingen.
Ook is het belangrijk om het voer van het paard zoveel mogelijk hetzelfde te houden, zowel qua type voeding als qua tijd van voeren en grootte van de maaltijden. Plotselinge veranderingen in het voeraanbod kunnen gasvorming veroorzaken.
Om zandkoliek te voorkomen is het raadzaam om een paard niet op een schrale wei te laten lopen. De kans is groot dat uw paard, als hij het korte gras uit de grond trekt en opeet, veel zand mee naar binnen krijgt. Bij een vermoeden van zand is het goed om periodiek (maandelijks zonodig) een kuurtje van zeven dagen met Psyllium te geven. Dit houdt de darmen schoon.
Hoe weet je of je paard zand in z’n darmen heeft?
Het is weer de tijd van het jaar dat paarden al enige tijd in de paddock staan. Dan kan het altijd gebeuren dat er zand in de darmen komt en kan te veel zand zorgen voor zandkoliek en dat kan uiteindelijk levensbedreigend zijn. We willen dit als paardeneigenaar natuurlijk voorkomen! Dit doe ik door regelmatig even een mestonderzoekje te doen.

Dit doe je als volgt:
– met een latex handschoen pak je een verse mestbal van je paard , het liefst 1 die bovenop ligt zodat er geen vuil aan zit.
– je doet de handschoen met mestbal binnenste buiten en daar doe je water bij
– knoopje erin en ophangen voor 1 nacht
– de volgende dag zal eventueel zand naar de vingertoppen zijn gezonken en kun je dus zien of er zand in de darmen zit en hoeveel. Succes allemaal met dit ‘doe het zelf’ experiment.
Bron: NMLHealth.com en H3massage.nl