Het is voor paarden heel goed om gevarieerd te voeden en met de seizoenen mee te bewegen. Met het geven van wilde planten en houtige gewassen bereik je beide. In de winter zul je niet snel een paardenbloem vinden of een berkenblad maar wel vogelmuur, madeliefje en grote weegbree bijvoorbeeld. Voor de rest vind je in de winter vooral takken en stengels van uitgebloeide planten. In de winter is er schaarste in de lente en zomer is er overvloed. Daar is het paard helemaal op afgestemd. Het paard staat op celniveau en instinctief nog heel dicht bij de natuur. Door onze gedomesticeerde paarden wilde planten en houtige gewassen aan te bieden geven we ze weer een stukje natuur terug.
Planten en kruiden zitten vol met biologisch actieve substanties die in staat zijn om verschillende processen in het lichaam te beïnvloeden. Dit zijn dan ook de oorspronkelijke stoffen die normaal in het lichaam voorkomen en die het paard op cel niveau ook kent en herkent! Bomen en struiken voorzien ook in de behoefte aan vezels. Daarbij vraagt het eten van de verschillende takken en bladeren behendigheid van het paard. Op deze manier train je het lichaam en de geest van je paard terijl hij/zij eet.
Uit onderzoeken van onder andere Dr. Ronald Davies, (Universiteit van Texas) blijkt dat onze huidige voeding steeds minder voedingswaarde heeft. Wilde planten daarentegen hebben nog steeds een hoge voedingswaarde. Ze bevatten een overdaad aan vitaminen, mineralen, etherische oliën, looistoffen en talloze andere stoffen zoals de zogenaamde fytonutriënten. De bekendste hiervan zijn de anti-oxidanten. Maar ze bevatten ook natuurlijke antibiotica, omega-vetzuren en nog vele andere stoffen.
Wildplukken heeft meerdere voordelen:
- je bent actief in de buitenlucht
- zoeken naar planten en planten vinden geeft plezier
- in de natuur zijn is rustgevend
- wilde planten zijn lokaal en vers geoogst
- planten zijn volop gratis verkrijgbaar
- de planten zitten boordevol vitaminen en mineralen
- een aantal planten hebben ook een geneeskrachtige werking
- het wekt nieuwsgierigheid op bij je paard
- geeft een gevarieerd dieet
Het is echt een verrijking voor jezelf en je paard om je te verdiepen in wilde eetbare planten en houtige gewassen.
Hoe begin je met wildplukken?
Je kunt op verschillende manieren beginnen. Begin klein, kijk bijvoorbeeld eens in de wei. Staat er een plant die je niet kent? of een mooie bloem? Maak er een foto van en ga op zoek. Je kunt foto’s op te zoeken in een boek , via google of via een wildplukkersplatform op facebook. Vind je dat lastig? Meld je dan eens aan voor een wildplukwandeling. Wildplukken is op het moment hip en daardoor is er bijna altijd wel een mogelijkheid om je in de buurt van je eigen woonplaats ergens aan te melden. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een wildplukpakket samengesteld en kun je een cursus volgen over eetbare planten voor paarden.
Bron: dianadam.nl