Blog

Waarom paardengras geen koeiengras is

Blog van Harmke Schrijver / www.horseenhabitat.nl

Waarom paardengras geen koeiengras is?

Koeien in Nederland die op de weide komen worden hoofdzakelijk gehouden voor de productie van melk. Voor de productie van melk hebben ze een grote hoeveelheid energie (koolhydraten) en eiwitten nodig. Energie drukken we bij voedsel voor mensen uit in calorieën, maar bij koeienvoer gebruiken we daar de term voedereenheid melk (vem) voor. Zoals mensen per dag zo’n 2500 calorieën nodig hebben, zo heeft een koe per dag ongeveer 5400 vem nodig. Daarbij is de melkproductie nog niet meegerekend. Voor elke liter melk heeft een koe nog zo’n 440 vem extra nodig. Als een koe dus 30 liter melk per dag produceert, moet ze die dag minstens 18.600 vem eten. Deze voederbehoefte haalt een koe vooral uit ruwvoer, aangevuld met krachtvoer. En je raad het al, het ruwvoer bestaat vooral uit gras.

raaigras

Omdat een koe op een gegeven moment ook gewoon vol zit en niet meer zal eten, maar wel genoeg energie moet binnenkrijgen, moet het gras zo energierijk mogelijk zijn. Het gras moet ook snel groeien en onder koudere omstandigheden goed groeien om zo veel mogelijk gras van het land te kunnen halen. Na veel onderzoek en veredeling worden vooral engels- of italiaans raaigras hiervoor gebruikt. Italiaans raaigras wordt voornamelijk gezaaid na mais, als zogenaamd vanggewas, engels raaigras meer als permanent grasland.

Het grootste gedeelte van de Nederlandse weilanden bestaat hoofdzakelijk uit raaigras. Perfect voor hoogproductieve koeien. Is dit ook een geschikte weide voor je paard? Het korte antwoord: Nee. Een paard heeft namelijk nooit zo’n hoge energiebehoefte als een melkgevende koe. Paarden kunnen koliek krijgen, hoefbevangen worden, insuline resistente klachten ontwikkelen en te dik worden op een volledig raaigras weide.

Een geschikte paardenwei

Een paard heeft juist behoefte aan een armere weide (minder energie), veel vezels, voldoende mineralen en spoorelementen en voldoende eiwit. Naast dat het eten van raaigras niet gezond is voor paarden, is een raaigras weide ook minder goed bestand tegen het eet- en loopgedrag van paarden. Paarden lopen meer op een weide dan koeien, dit maakt je gras kapot. Een grassoort met een diepe wortel die de grond beter vasthoudt is meer geschikt. Een paard eet het gras dichter bij de bodem op dan dat koeien doen. Hierdoor eten paarden eerder het gras tot voorbij het groeipunt op. Dit zorgt ervoor dat het gras minder goed opnieuw opkomt. Sommige soorten gras hebben het groeipunt dichter bij de bodem en zijn meer geschikt voor paarden. Grassen die meer geschikt zijn voor een paardenweide zijn: Veldbeemdgras, roodzwenkgras, lammerstaart, timotheegras, kropaar, rietzwenkgras, grote vossenstaart en beemdlangras. 

Een groot aandeel (>20%) raaigras in je grasmengsel is niet aan te raden omdat je huidige weide waarschijnlijk al voor een groot gedeelte hieruit bestaat. Engels raaigras is hoog competitief gras en zal anders binnen enkele jaren alle andere grassoorten verdringen.

Hoe krijg je de goede grassoorten in je weide?

De grassen die meer geschikt zijn voor paarden hebben een armere bodem nodig en een andere bemesting dan een raaigrasweide. Door het goed toepassen van maaien, bemesten, zaaien, weiden en laten rusten van je weide kun je een geschikte kruidenrijke paardenwei creëren die de gezondheid van je paarden bevordert.

Wil je hierbij hulp, tips of begeleiding?

Ik kom graag eens bij je weide langs om te kijken naar welke maatregelen er op jouw locatie nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Of kom naar een cursus, in de agenda staan een aantal cursussen die ik geef.

Tot ziens!

Harmke Schrijver

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1