Voor de meeste paarden is het weer (bijna) zo ver: lekker de weide op! Zeker nu het al een aantal dagen lekker weer is, zullen op steeds meer stallen de paarden weer op het gras mogen.
In het begin – tips om te wennen
Omdat jouw paard het verse gras niet meer gewend is én het gras in het voorjaar veel voedingsstoffen bevat, is het belangrijk om rustig op te bouwen. Op deze manier kun je gezondheidsproblemen voorkomen.
- Het is altijd goed om voordat je paard de weide op gaat alvast wat te gaan grazen met jouw paard aan de hand. Door een halfuurtje of uurtje te grazen, kan jouw paard alvast rustig wennen.
- Wees voorzichtig met het aantal uur dat jouw paard op het gras komt te staan. Het ene paard is gevoeliger dan het andere, maar bouw het aantal uur rustig op. Voor sommige paarden betekent dit elke dag een halfuurtje langer, voor andere paarden kun je het dagelijks met een uur verlengen. Voor extra gevoelige paarden kun je beter om de 3 dagen het aantal uur weidegang geleidelijk aan verlengen.
- Is het zo ver en mogen de paarden de wei op? Zorg er dan voor dat jouw paard ’s ochtends wel gewoon de kans heeft gekregen om wat hooi te eten. Op deze manier is de maag wat gevuld en heeft jouw paard (hopelijk ?) minder trek.
- Niet vergeten: met het gras krijgt jouw paard extra ruwvoer binnen. Vergeet daarom niet de hoeveelheid hooi aan te passen, zeker wanneer jouw paard (aanleg voor) overgewicht heeft. Staat jouw paard 24 uur per dag op de weide en is er voldoende gras dan is hooi bijvoeren niet meer nodig.
Risico: hoefbevangenheid
Heeft jouw paard overgewicht of een stofwisselingsprobleem zoals insulineresistentie, PPID (cushing), of is hij al eens eerder (licht) hoefbevangen geweest? Dan is het extra belangrijk om voorzichtig te zijn met het gras. Bouw rustig op en let op het weer: bij koud en zonnig weer stijgt het fructaangehalte (suiker), wat voor problemen kan zorgen. Bewolkte dagen zijn dan meer geschikt voor deze paarden. Is jouw paard al eerder hoefbevangen geweest? Dan is weidegang wellicht helemaal niet meer mogelijk. Met een maatje & ruwvoer op de paddock is dan een veiligere optie.
Risico: overgewicht
Heeft jouw paard aanleg voor overgewicht of is hij al wat te zwaar? Let dan extra goed op met de weidegang. Vanwege de voedingswaarde van het gras kan jouw paard aankomen. Vergeet daarom ook niet de hoeveelheid hooi aan te passen. Het gras kun je eventueel beperken door het aantal uur op de weide te verkorten, met strookbegrazing te werken of eventueel een graasmasker.
Risico: dunne mest
Zeker paarden die gevoelig zijn op hun darmflora kunnen last krijgen van bijvoorbeeld dunne mest. Bij deze paarden is het opbouwen extra belangrijk. Ook wanneer je rustig opbouwt kan een paard toch nog reageren op de verandering: houd dit goed in de gaten, normaal gesproken moet de mest binnen 2 weken normaliseren.
Aanvullende voeding
Wanneer jouw paard de weide op gaat is het belangrijk dat je de aanvullende voeding, zoals Vitalbix Paardenvoeding, hierop afstemt. Zorg dat je ook in de zomermaanden voldoende vitaminen & mineralen bij voert. Stop dus niet helemaal met bijvoeren maar kies bijvoorbeeld oor een geconcentreerde balancer zoals Vitalbix Daily Complete. Ook tijdens het weideseizoen kan je paard tekort oplopen.
Lees onze blog over bijvoeren tijdens het weideseizoen!
Met goede voorbereiding is het weideseizoen niet alleen voor jouw paard genieten, maar ook voor jezelf. Want niets is fijner dan naar een kudde tevreden grazende paarden te kijken, toch?
Bron: Vitalbix.com