Blog

Nieuw seizoen, nieuw rantsoen

Met het wisselen van de seizoenen verandert het rantsoen. Beoordeel daarom nu de Body Condition Score. Het is belangrijk grote veranderingen te voorkomen. Overgewicht kwijtraken is moeilijk en ook sterke vermagering weer herstellen is een klus.

Kijken
Je begint door het paard van de zijkant en achterkant te bekijken.Let op de verhouding tussen hoofd, hals, romp en benen. Door een verbreding van de hals kan het hoofd bijvoorbeeld kleiner lijken en door een diepe romp de benen korter (!).
Aan de achterzijde kan je de vorm van het kruis zien. Een licht hellend dakvormig kruis is goed. Door bespiering kan het kruis ronder worden, maar dit kan ook door meer onderhuids vet komen.


Het oog van de meester kan veel zien, maar pas door te voelen weet je echt hoe het zit.


Voelen
Een paard kan zowel gespierd zijn, als overtollig vet hebben. Het onderhuidse vetlaagje voelt zacht en spieren voelen hard. Voel dus op het kruis of dit zacht indrukbaar is, of hard aanvoelt. 
In de manenkam of de nek kan vet juist hard aanvoelen. De nek moet relatief dun zijn en soepel. Voel je harde verdikkingen en is de nek erg rigide, dan kan dit een aanwijzing zijn voor insulineresistentie.
Het vetlaagje op de ribben maakt de ribben onzichtbaar. Toch moet je de ribben wel direct onder de huid kunnen voelen. Als je op de huid drukt om een rib te voelen, duw je ergens doorheen. Dat is het onderhuidse vetlaagje. Dit hoeft niet meer dan een halve centimeter te zijn. 

Bij afwijkingen van de Body Condition Score is het nodig om het rantsoen en de gezondheid van het paard onder de loep te nemen. Met aanpassingen in het rantsoen (en als het kan de beweging) is het paard weer in balans te krijgen.

Wees kritisch en beoordeel de body condition score elke 4-6 weken.
Vraag de dierenarts met een objectieve blik eens om je paard te scoren. 

Bron: bonpard.com

Waar ben je
naar opzoek?