Blog

Koliek bij paarden

Een blog door VITALstyle.nl 

Koliek is de grote vrees van iedere paardeneigenaar. Koliek is vorm van buikpijn en komt op verschillende manieren voor bij paarden. In dit blog lees je hoe je koliek kunt herkennen, wat je kunt doen als je paard koliek heeft en wat de meest voorkomende soorten van koliek zijn.

Hoe herken je koliek bij paarden?

Koliek komt voor in verschillende soorten en maten. Daarom is het soms moeilijk om de symptomen van koliek bij je paard te herkennen. Heb je het vermoeden dat je paard koliek heeft? Schakel dan altijd je dierenarts in en geef in afwachting hiervan een dosering Colosan. Onderschat koliek nooit, ook lichte symptomen kunnen al een groot effect hebben op je paard! 

Je kunt koliek herkennen aan de volgende symptomen:

  • Steeds rollen en weer opstaan
  • Paard kijkt naar zijn buik en trapt met de achterbenen
  • (Veel) zweten
  • Onrustig gedrag zoals rondlopen en schrapen
  • Geen of juist veel mesten 
  • Weinig tot geen eetlust
  • Flemen

Ieder paard is anders, daarom kunnen de symptomen natuurlijk verschillen. Bovengenoemde symptomen zijn algemeen bekend bij koliek. Uiteraard ken je je eigen paard het beste en heb je vaak snel door dat er iets mis is. 

Meest voorkomende vormen van koliek

  • Krampkoliek
  • Gaskoliek
  • Koliek door wormen
  • Verstoppings- en zandkoliek

Oorzaken van koliek bij paarden

Koliek heeft veel verschillende symptomen, maar ook vele oorzaken. We zetten ze voor je op een rij en geven direct aan wat je hier aan kunt doen:

  • Plotselinge en/of grote veranderingingen qua voeding of beweging. Heeft je paard ’s winters vooral in de paddock gestaan en is het eindelijk weer tijd voor de wei? Bouw dit rustig op! Een grote hoeveelheid gras kan veel suikers bevatten, waardoor koliek kan ontstaan. De trainingen van een paard moeten goed opgebouwd worden, zeker als een paard lange tijd niets heeft gedaan.
  • (Teveel) krachtvoer, suikers en zetmeel. Een paard dat ineens veel meer of in de basis teveel krachtvoer, suikers of zetmeel binnenkrijgt kan moeite hebben dit te verwerken, waardoor koliek kan ontstaan. Denk altijd goed na over de hoeveelheid voeding die je geeft en bouw dit rustig op. 
  • Ook bedorven voeding kan koliek veroorzaken. Geef dus nooit hooi wat beschimmeld is of stinkt!
  • Paarden die zand binnenkrijgen kunnen zandkoliek krijgen. Voorkom dat je paard zand binnenkrijgt. Verderop in dit blog vertellen we daar meer over!
  • Gebitsproblemen kunnen ervoor zorgen dat een paard zijn eten niet goed kan kauwen, wat uiteindelijk tot verstoppingskoliek kan veroorzaken. Een regelmatige gebitscontrole is sowieso een aanrader, maar ook om koliek te voorkomen onmisbaar!
  • Worminfecties kunnen voor koliek zorgen. Een goed ontwormingsprogramma is aan te raden om worminfecties te voorkomen. 

Krampkoliek

Krampkoliek is de vorm van koliek die het meest voorkomt. Bij krampkoliek verkrampen de dikke- en of dunne darm. De oorzaken van krampkoliek? Het eten van (te)veel voer voor- of direct na een flinke training, het drinken van (veel) ijskoud water of veel weten bij een zware training waarbij het paard veel belangrijke zouten is verloren. Paarden zijn gevoelig voor veranderingen, waardoor verandering qua voeding, stalling en de training voor stress kunnen zorgen. Ook stress kan een van de oorzaken van krampkoliek zijn. Om de kramp te stillen bij je paard kun je Colosan geven wat krampstillend werkt.

Gaskoliek

Gas wordt door het darmkanaal afgevoerd via winden. Wanneer dit gas niet goed wordt afgevoerd ontstaat een gasophoping in de darmen, met gaskoliek als gevolg. Een gasophoping kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat er teveel gas wordt geproduceerd in de dikke darm. Een paard verteerd suikers in de dunne darm, wanneer deze niet volledig verteerd worden eindigen ze in de dikke darm. Hier veroorzaken deze suikers een overschot aan gas. Vooral in het voor- en najaar is het gras suikerrijk, waardoor de dunne darm de suikers niet goed kan verteren. Daardoor komt gaskoliek in het voor- en najaar vaker voor. Gaskoliek kan ook ontstaan door grote veranderingen qua voeding, een verandering in de ligging van de darmen of krachtvoer met granen die lastig te verteren zijn. Colosan is een natuurlijk product wat bijzonder effectief is bij koliek. Dit geeft direct verlichting en werkt zowel gasafdrijvend als krampstillend.

Koliek door wormen

Koliek kan ook ontstaan door een worminfectie. Bij een worminfectie door de Strongylus Vulgaris worm kruipen de larven via de darmwand naar de slagader. Wanneer deze larven vervellen na enkele weken bloedzuigen, eindigen ze in de dikke- of blinde darm en veroorzaken ze hier vanzelfsprekend schade. Een paard met deze worminfectie heeft vaak ook last van een rode bloedwormbesmetting. Spoelwormen kunnen ook voor koliek zorgen, vooral bij veulens. Deze spoelwormen kunnen verstoppingen in de darmen veroorzaken. Snel ingrijpen is hierbij belangrijk en kan levensreddend zijn! Bloed- en mestonderzoek kan aantonen of je paard een worminfectie heeft. 

Verstoppings- en zandkoliek

Een zanderige wei met kort gras, hooi gemengd met zand of het even van zand door bijvoorbeeld verveling kan zandkoliek veroorzaken. Wanneer een paard teveel zand binnen krijgt, hoopt dit zich op in de dikke darm. Een kleine hoeveelheid zand kan een paard vaak wel uitscheiden, maar bij grote hoeveelheden zand ontstaan problemen. Dit zand vormt een zware laag op de bodem van de darmen, wat erg pijnlijk is. De darmen worden hierdoor zwaar, het slijmvlies irriteert en de doorgang van voer krijgt ook problemen, met verstopping als gevolg.

Zand eten voorkomen

Als je je paard ruwvoer geeft in de paddock wil je natuurlijk voorkomen dat je paard zand binnenkrijgt. Door het ruwvoer in een slowfeeder te doen voorkom je dat je paard van een zanderige ondergrond eet. Sommige paarden eten juist bewust zand, het is lastig te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Het ene paard eet zand uit verveling en een ander paard juist vanwege een mineralentekort. OerBalans is een kruidenmengsel met vitaminen, mineralen en sporenelementen en bevat alles wat een paard van nature nodig heeft en is een goede, gezonde en natuurlijke aanvulling.

Test makkelijk of je paard (teveel) zand heeft binnengekregen

Benieuwd of je paard (teveel) zand binnen heeft gekregen? Je kunt dit makkelijk testen. Een deel van het zand blijft achter in de darmen en een deel gaat met de mest van je paard mee naar buiten. Pak met een kunststof handschoen wat mest van je paard. Vul de handschoen met water tot de pols en druk de mest een beetje fijn. Zo vullen de vingers van de handschoen zich makkelijk met water en mest. Door de handschoen enkele uren op te hangen, zakt het eventuele aanwezige zand naar beneden. Een klein beetje zand is geen probleem, maar bij een laag zand moet actie ondernomen worden. Denk hierbij aan een zandkuur met psyllium of schakel je dierenarts in.

Darmen in balans krijgen na koliek

Heeft je paard koliek gehad en wil je de darmen weer in balans brengen? DarmBalans is de ideale nazorg bij koliek en heeft een positieve werking op het maag-darmkanaal. De combinatie van diverse kruiden, pro- en prebiotica stimuleert de eetlust, activeert het metabolisme, werkt krampstillend, beschermt de maag- en darmwand door o.a. slijmstoffen uit kruiden en activeert de functie van lever en nieren.

Colosan en DarmBalans zijn onmisbaar bij- en na koliek. Laat je overtuigen door de uitgebreide gebruikservaringen waarom Colosan niet mag ontbreken in je EHBO-kist en hoe DarmBalans de darmen van je paard in balans brengt na koliek!

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1