Blog

Jacobskruiskruid of….

Is het nu Jacobskruiskruid of Sint-Jacobskruiskruid? Deze vraag kwamen wij tegen op het platform www.horsetags.be. Horsetags is een gloednieuwe website vol verhalen, weetjes en nuttige informatie voor paardenfans.

Je ziet hem tijdens de zomer in veel wegbermen, weides en velden staan, hij is geel en hij kan dodelijk zijn wanneer onze paarden ervan eten. Maar wat is nu de correcte naam van dit giftige kruid? Om de verwarring voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen: het juiste antwoord is Jakobskruiskruid. Toch hoor je vaak mensen spreken over Sint-Jakobskruiskruid. Hoe komt het dat velen zich zo vaak vergissen en denken dat het Sint-Jakobskruiskruid is? Daar zijn twee (goede) redenen voor!

Ze zijn geel en groeien in onze weides…

Jakobskruiskruid is een heel herkenbare plant omwille van zijn gele bloempjes. Hij staat er ook om bekend te groeien in velden, wegbermen, perceelgrenzen en weilanden. Maar… hij is niet de enige kruid met gele bloemetjes die op deze plaatsen groeit.

Éen van de plantjes die ook aan deze voorwaarden voldoet is… Sint-Janskruid! En zoals je op de foto’s hieronder kan zien, lijken deze plantsoorten van op een afstand wel héél erg op elkaar. Hoewel het heel andere gezondheidsproblemen veroorzaakt, is Sint-Janskruid daarnaast ook giftig voor paarden. En daardoor is een samentrekking al eens snel gemaakt…

JKK 1
Jakobskruiskruid

“Weet je: Jakobskruiskruid kan dodelijk zijn voor paarden doordat het zorgt voor de opstapeling van een gifstof in de lever van het paard. Sint-Janskruid zorgt er daarentegen voor dat je paard erg gevoelig wordt voor zonnebrand. Het belangrijkste symptoom van een vergiftiging met Sint-Janskruid is dan ook verbrande huid, bijvoorbeeld op de neus en lippen van een paard.”

Bron: www.horsetags.be met dank aan Katrien

Waar ben je
naar opzoek?