Blog

Importeren uit IJsland

Een blog door Yvonne Groven

Als natuurgeneeskundig therapeut en osteopaat voor dieren kijk ik vanuit een andere invalshoek naar gezondheid. Verder hebben wij ruim 100 paarden uit Ijsland geïmporteerd en daarmee enorm veel ervaring opgedaan. 

Verhuizen heeft sowieso al veel impact op een paard, laat staan als daar een hele vliegreis mee gemoeid is en je terecht komt in een ander land, met een ander klimaat, bodemgesteldheid en voeding.  

Bij het doormeten van 20 goed getrainde paarden 1 dag na de vliegreis bij de WK in 2017 is gebleken dat 90% van de paarden die uit IJsland komen erg veel stress hebben van het vliegen, ook al laten ze dit vaak helemaal niet aan de buitenkant zien. Verder hebben zij vrijwel allemaal pijnlijke verzuurde spieren door het uren gespannen in één houding staan in de vliegtuigbox. Je kan je voorstellen wat zoiets bijvoorbeeld  met een jong nog onbeleerd paard doet of met veulens die op deze wijze min of meer afgespeend worden.  

Ieder paard is anders, het een is gevoeliger en sneller uit balans dan het andere. Maar stress heeft een enorme invloed op het immuunsysteem en de weerstand. Het is van groot belang de stress te balanceren en het immuunsysteem eerst tot rust te laten komen na import. Een overprikkeld immuunsysteem geeft eerder kans op allergieën en het ontwikkelen van zomereczeem of chronische luchtwegproblemen. Verder is de voeding ook totaal anders van samenstelling wat ook lichamelijke stress kan geven. Afhankelijk van de tijd in het jaar is de daglengte ook heel anders hetgeen de biologische klok die o.a. de verharing regelt makkelijk in de war raakt. Daarom is importeren in oktober/november aan te bevelen. Eventueel ook in februari/maart, als de daglengte ongeveer gelijk is en dus niet in de zomer midden in de winter.

Een aantal aandachtspunten:

  • Voeding  De eerste drie maanden alleen goed hooi of voordroeg kuil geven en geen krachtvoer. Ook niet bij een drachtige merrie. Eventueel een vitaminebrokje (bijv. Oerbalans, Marstall Force of Vitalbix) en dan de helft van de aanbevolen dosering Voorzichtig met gras gedurende de eerste zomers. 
  • Ontwormen  Veel paarden die van IJsland komen hebben wormen. In de winterperiode vind je die niet in de mest of bij mestonderzoek terwijl er wel wormen aanwezig zijn. Goed ontwormen is dan ook belangrijk. Twee tot drie weken na de reis is een goed moment. 
  • Rust  Het is een hele ervaring zo’n verhuizing. Het paard heeft dan ook zeker even tijd nodig om te wennen en te ‘landen’. Sommige paarden wennen snel waarbij je moet denken aan een maand of twee/drie. Er zijn ook paarden die daar wel een jaar of langer over doen. Geef ze de tijd die ze nodig hebben. Veel paarden lijken snel op hun gemak te zijn maar dat is vrijwel altijd schijn. Na een week al weer opstappen  is dus geen goed idee. 
  • Weerstand, stress en immuunsysteem er zijn verschillende mogelijkheden om deze te ondersteunen en te balanceren. Rust is daar een van en er zijn verschillende kruiden die daarbij kunnen helpen. Ieder paard is anders en om het goede middel te kiezen is advies van iemand die daar verstand van heeft zeer aan te bevelen. 
  • Vaccinatie  Wacht zolang mogelijk met vaccineren. Zeker een week of zes. Als alle paarden op stal gevaccineerd zijn is de infectiedruk sowieso heel laag. Als de stal eigenaar verplicht dat je snel moet vaccineren dan is het begeleiden van de vaccinatie met een invers of homeopathie uiterst belangrijk ivm het stresslevel en het immuunsysteem
  • Training   Na een week of drie  rust kan de training voorzichtig opgepakt worden. Het is verstandig eerst de tandarts naar het gebit te laten kijken. Op IJsland gebeurd dit nog te weinig en scherpe kiezen en een bit gaan niet goed samen. Een controle door de osteopaat of chiropractor kan na de vliegreis ook geen kwaad en voorkomt onnodige problemen met de training.
  • Eczeemdeken de eerste zomers preventief een eczeemdeken gebruiken    

Het paard heeft er niet om gevraagd om deze reis te maken. Het is onze verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat het paard deze stressvolle gebeurtenis zo goed mogelijk doorstaat en wij het ondersteunen waar mogelijk.

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1