Van onze gastblogger dr. Anneke Hallebeek, specialist veterinaire diervoeding
Het nut van een ruwvoer analyse
De zomer nadert het einde en de paarden gaan over een paar weken of maanden op het winterrantsoen. De belangrijkste verandering is het ruwvoer. Minder vers gras en meer hooi of kuilvoer. Wil je het rantsoen voor de winter goed op orde hebben, laat dan het ruwvoer analyseren. Als je weet wat je paard daarmee opneemt, is het makkelijker de juiste aanvullingen te kiezen. Zeker voor paarden met een risico op insulineresistentie (of insulinedysregulatie) is kennis van het suikergehalte in het ruwvoer essentieel.
Het ruwvoer dat gewonnen wordt kan zeer uiteenlopende gehalten hebben. De lengte en dikte van de grasstengels zijn gerelateerd aan het vezelgehalte. Het moment van maaien en de weersomstandigheden, maar ook de voorziening aan voedingsstoffen uit de bodem bepalen voor een groot deel het aandeel eiwit en suikers in het ruwvoer. Elk ruwvoer is anders. Dat maakt het zo ingewikkeld om het rantsoen constant te houden. Door de juiste kwaliteit te kiezen en als het kan een grote voorraad aan te leggen, voorkom je te veel en te grote wisselingen in het rantsoen.
Het energiegehalte in het ruwvoer mag voor de meeste IJslandse paarden relatief laag zijn. Dan is het mogelijk meer ruwvoer te geven zonder dat ze te dik worden. Bij een rijke kwaliteit zal je eerder de hoeveelheid moeten beperken. Je stuurt met het voeren vooral op het gewicht (conditie) van het paard. Zie je het gewicht toenemen, dan heeft het paard een minder energierijk voer nodig (en meer beweging natuurlijk ☺ ). Als het gewicht niet toeneemt of misschien zelfs afneemt (senioren!) kan het paard onbeperkt ruwvoer krijgen. Is dat nog niet voldoende om de conditie aan te laten sterken, dan kan krachtvoer nodig zijn.
Grofstengelig ruwvoer is in principe wat minder rijk aan eiwit en aan suiker dan fijne en zacht ruwvoer. Maar juist omdat de herkomst van het ruwvoer zo variabel is en vaak het onderhoud van de bodem en het grasland onbekend, kan eiwit en vooral suikers hoger of lager zijn dan de gemiddelde tabelwaarden. Aan de buitenkant is dit niet te zien. Vandaar de ruwvoeranalyse.
Je kan een korte of een uitgebreide analyse laten doen. Met een korte analyse weet je globaal de hoeveelheid energie, eiwit en suiker. Met een uitgebreide analyse weet je meer details over het ruwvoer, het vezelgehalte, de zuurtegraad (bij kuilvoer) en mineralen en spoorelementen.
Je kan het ruwvoer laten analyseren via Pavo, maar ook bij Dumea Agro-advies en Eurofins.