Blog

Help mijn paard loopt onregelmatig

Help mijn paard loopt onregelmatig. Kreupel of niet?

Als osteopaat hoor ik regelmatig de opmerking:

“Het lijkt of hij onregelmatig gaat op de linkerhand maar als ik dan rechtsom rij dan is er niets aan de hand. (of andersom)”

Is hij kreupel, moet ik naar de dierenarts?

JA, als je paard echt kreupelt, een van zijn benen moeilijk of niet wilt belasten, ook in rust niet, en het wordt steeds erger en/of het been is dik en warm is het zeker aan te raden om je paard door een dierenarts te laten onderzoeken.

Als het een onregelmatige pas is, waarbij je paard op de ene hand een grotere pas maakt dan het andere been dan is er een mogelijkheid dat je paard niet echt kreupel is maar er is sprake van een stuwend en dragend achterbeen. Maar ook een scheefstand in het bekken, heiligbeen of elders in het lichaam kan een ongelijke pas veroorzaken.
Wanneer je paard met zijn voorbenen een ongelijke pas maakt dan zit er ook ergens in het lichaam een scheefstand. Niet alleen het stuwende en dragende achterbeen veroorzaakt een ongelijke pas in het voorbeen maar ook een scheef tongbeen, borstbeen, ribbenkast, schouderblad etc.

Het is wel belangrijk om dan je paard te laten onderzoeken door een therapeut als een fysio of een osteopaat. Wanneer je paard ergens in het lichaam een blokkade heeft gaat hij zich compenseren waardoor er nog meer blokkades en problemen in het lichaam kunnen ontstaan.

Heb je mijn E-Book: Het paard inside out al gedownload? Dit is gratis.
Klik op deze link: www.anibalance.nl/ebook en lees over scheefheden in het paard en welke oefeningen je kan doen om je paard soepel te maken en te houden

PS. Na een onderzoek door een therapeut is het ook nog mogelijk dat hij of zij je doorstuurt naar een dierenarts voor een kreupelheidsonderzoek.

Bekijk de blauwe en de rode lijnen op de afbeelding. Je ziet dat op het eerste plaatje de lijnen niet symmetrisch gaan. Op het tweede plaatje zie je dat de lijnen symmetrisch lopen, het paard heeft takt, het neusje voor de loodlijn en het paard zakt in de achterhand om het gewicht te dragen, Op het eerste plaatje zie je dat hij zijn rug en schoft wegdrukt, het hoofd is achter de loodlijn en het voorbeen rijkt niet naar voren. Het ziet er misschien wel spectaculairder uit maar het is geen takt.

Herken jij deze problemen bij je paard, maak een afspraak met AniBalance. Samen met jou gaan we aan de slag om je paard in zijn balans terug te brengen.

www.anibalance.nl

Blog kreupel 1
Thanks to Annie Dillon for the pictures

Waar ben je
naar opzoek?