Heb jij jouw paard op PPID laten testen en zijn hier verhoogde waarden uitgekomen? In overleg met de dierenarts word er dan wel of niet overgegaan op medicatie. Naast medicatie is het dan ook goed om kritisch naar het rantsoen van jouw paard te kijken omdat gezonde voeding het risico op o.a. hoefbevangenheid kan verlagen.
De glucosehuishouding bij een PPID-paard kan ontregeld zijn en paarden met PPID hebben in het algemeen een hoger risico op stofwisselingsproblemen zoals insulineresistentie en hoefbevangenheid. Bij paarden met PPID is het daarom aan te raden om te kiezen voor voeding met een laag in zetmeel- en suikergehalte (max. 15%). Vermijd met name zetmeel uit granen (maïs, tarwe etc.) en suiker uit melasse, bieten en wortelen. Kies bij voorkeur grof en langstengelig hooi, indien mogelijk is het ideaal om het ruwvoer te laten testen op o.a. het suikergehalte. Wees ook voorzichtig met gras, zeker wanneer het fructaangehalte hoog is.
Symptomen
Omdat PPID veelal bij paarden van 20 jaar en ouder voorkomt, is het goed om deze paarden in de gaten te houden qua kenmerken van PPID / cushing. Let op verandering in gedrag, lusteloosheid, problemen met verharing maar ook vetophoping of een onverklaarbare hoefbevangenheid. Denk je aan PPID? Overleg dan met de dierenarts wanneer je het bloed van jouw paard het beste kunt laten onderzoeken. De herfst is vaak een goede periode om de ACTH-waardes in het bloed te meten. Probeer er voor te zorgen dat je paard geen stress ervaart bij het bloed afnemen: dit kan het resultaat beïnvloeden.
Leeftijd
Paarden met PPID zijn vaak al wat ouder. Paarden van 19 jaar en ouder nemen voedingsstoffen uit hun voeding over het algemeen minder goed op, waardoor zij een verhoogde behoefte hebben aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Daarnaast kunnen zij zetmeel minder goed verteren. Let dus op dat jouw senior voldoende vitaminen & mineralen binnenkrijgt en geef bij voorkeur voeding laag in zetmeel & suiker. Wij adviseren voor paarden van 19 jaar en ouder daarom altijd een verhoogde dosering.
Alle Vitalbix producten zijn graan- & melassevrij, hebben een laag zetmeel- en suikergehalte en een hoog vezelgehalte. Door het lage suiker- en zetmeelgehalte worden er geen onnodige pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Vitalbix paardenvoeding is een verantwoorde keuze voor paarden met PPID en wordt veel gevoerd aan paarden met PPID met zeer goede resultaten.

Bron: Vitalbix.com