Binnen de fysiotherapie kennen we verschillende behandel vormen/methoden,
je kunt denken aan
- Weke delen mobilisaties zoals massage en stretching
- Fysiotechniek zoals laser, EMS en TENS
- Lymfe drainage
- Dry Needling
- Oefentherapie, al dan niet in combinatie met oefeningen en adviezen welke de ruiter/trainer zelf kan uitvoeren met het paard.
In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over fysiotechniek en dan specifiek EMS.
Humaan is de fysiotechniek wat meer op de achtergrond gekomen, ondanks dat er wel onderzoek naar is, is de trend toch meer hands off en meer richting de oefentherapie.
Ondanks dat denk ik dat je met behulp van fysiotechniek zeker bepaalde voorwaardes kunt scheppen om het herstel te bevorderen, het lichaam te ondersteunen, prestaties te optimaliseren.
Zelf gebruikte ik binnen mijn behandelmogelijkheden als fysiotherapeut voor paarden al best vaak TENS. Ik gebruik dit bijvoorbeeld bij paarden die heel pijnlijk of gevoelig zijn, die zich erg gespannen houden of gewoon als een stukje ontspanning bijv na een zware training.
TENS staat voor Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie.
Ik vind het een hele mooie manier om pijn te dempen, endorfine vrij te laten komen en om voor ontspanning te zorgen.
Het ziet er soms wat vreemd uit voor eigenaren, want het paard krijgt echt een vorm van ‘stroomstootjes’, die maken dat een spier aanspant en weer ontspant.
Met mijn collega sportfysiotherapeut had ik het een tijdje geleden over EMS bij revalidatie, zo doende ging ik mij daar wat meer op richten en kwam in contact met een dame in Denemarken die daar al veel mee werkt bij paarden.
Na wat over en weer contact en kennis delen heb ik een EMS apparaat aangeschaft.
EMS kennen we natuurlijk ook als Equine Metabool Syndroom – maar daar heeft dit niets mee te maken.
Hier staat EMS voor elektromyostimulatie of in het Nederlands elektrische spierstimulatie.
Ook hier wordt er gewerkt met stroompulsen om bepaalde spiergroepen te activeren, daarnaast heeft het ook een positief effect op de bloedcirculatie en zelfs het bindweefsel.
Tijdens een behandeling krijgt het paard elektrische impulsen door de huid, via bepaalde plakkers, en daarmee activeren we de spieren en de zenuwen.
Zowel EMS als TENS is niet pijnlijk voor het paard, veel paarden gaan er zelfs juist van dutten. Zelf zou ik het willen omschrijven als een bepaalde prikkeling, een diepere massage.
Bij het werken met revalidatie of blessurepreventie staan spierfunctie, kracht en elasticiteit centraal. Zonder dit zullen de gewrichten, pezen en ligamenten een groter risico op letsel (en opnieuw letsel) lopen. Elektrotherapie is een zeer efficiënt hulpmiddel om strakke spieren los te maken.
Aangezien de spieren van een paard veel groter zijn dan die van een mens kan EMS dan helpen om meer ‘diepte’ te krijgen in je behandeling.
Zelf ben ik bijvoorbeeld geen voorstander van die massage guns die nu ook veel op de markt zijn.
Daarmee kun je veel minder goed doseren en ik heb ook al wel gezien dat er meer schade door is ontstaan dan verbetering.
Mijn advies is wel om het gebruik van welke fysiotechniek dan ook wel altijd eerst overleg te hebben met een therapeut of dierenarts, aangezien er ook wel contra-indicaties zijn voor het gebruik van bepaalde technieken/middelen.
Wil je meer weten over EMS, andere fysiotechnieken of mijn diensten kun je contact met mij opnemen via www.skipslestin.nl
