Blog

Detox kuur paard

Het is warm buiten, veel te warm voor de tijd van het jaar. Wanneer start jij een detox kuur bij je paard? Veel paarden die bekend zijn met zomereczeem (ook wel staart-en-manen eczeem / SME oftewel: jeuk!) krijgen nu al klachten. Maar om nu al een eczeemdeken op te doen, in combinatie met de warme wintervacht, is niet altijd een optie. Wel verstandig is om te beginnen met een supplement dat de jeuk van binnenuit tegengaat. Denk hierbij aan Cool 4 Horses en Bye Bye Itch. Neem ook je huidige voeding eens onder de loep: zit daar iets in wat de klachten kan veroorzaken of verergeren?

Wat wij ook adviseren aan het begin van het jaar is een detox kuur voor je paard. In deze blog geven we je graag mee uitleg hierover en kun je kennismaken met ons assortiment. Een detox is overigens niet alleen aan te raden bij paarden met klachten, voor ieder paard kan het goed zijn om het lichaam eens goed te reinigen.

Waarom Detoxen?

Francien Kamp van Anibalance vertelde: “In de natuur zorgt het paard zelf voor zijn detoxkuur dmv kruiden. Helaas worden onze paarden niet natuurlijk gehouden ook al doen we zo veel mogelijk ons best om de natuur na te bootsen. Daarnaast krijgen de hedendaagse paarden via stress, milieu, voeding, medicatie, vaccinaties, ontwormingen, stralingen etc gifstoffen binnen die het paard in eerste instantie zelf probeert te verwijderen via de lever en nieren. De meeste toxines zijn niet natuurlijke en worden opgeslagen in het lichaam. Op den duur kan dit zeker wel problemen in het lichaam veroorzaken.  Een voor-en najaarskuur is aan te raden en is zeker geen verkooppraatje naar mijn idee maar juist een onderdeel van het nabootsen van de natuur”.

Verder vertelt Francien: “Het is wel belangrijk als je gaat detoxen daar wel verstandig mee om te gaan. De conditie ( voornamelijk gezondheid en voedingsconditie) is de graadmeter hoe je gaat detoxen. Bepaalde middelen, ook al zijn ze natuurlijk, kunnen heftige reacties veroorzaken wanneer het paard bijvoorbeeld niet zo lekker in zijn vel zit. Sowieso kunnen er reacties ontstaan maar dat is de weg van de giften die naar buiten komen. Ga er dus verstandig mee om en vraag advies als je twijfelt. Liefst bij een natuurgeneeskundig therapeut. Die zijn er voor opgeleid om holistisch naar het paard te kijken en op die manier een diergerichte behandeling in te zetten.”

PUUR Detoxi-Drainage

De PUUR Detoxi-Drainage wordt gegeven als reinigingskuur en drainagekuur voor paard en pony. De duur van de behandeling is dan ongeveer 3 à 4 weken. Dit is ter ondersteuning van het immuunsysteem van het paard. Begin zo mogelijk vroeg in het seizoen met het geven van de druppels. De maanden februari en maart zijn hiervoor zeer geschikt. In een acute situatie is de duur van de behandeling relatief kort. Dit kan variëren van enkele dagen tot 3 weken. De PUUR detoxi kuur is vloeibaar en dien je toe via een spuitje, direct in de mond. Voor paarden 20 druppels en voor pony’s 15 per keer, 1 tot 3 keer daags. Een flesje kost €27,95 en bevat 100ml. Hoe lang je hiermee kunt doen, is afhankelijk van het gebruik. Dit varieert van 1 tot 3 ml per dag. Omgerekend kom je hiermee ongeveer uit op €0,28 tot €0,84 per dag. Alle informatie over de PUUR Detoxi kun je hier vinden.

Groene Os Drainage

Drainage Compositum van de Groene Os geeft een boost aan de reiniging van het lichaam. De tinctuur, op basis van kruiden, helpt bij het verwijderen van afvalstoffen en kan uitstekend worden toegepast als zuiverende / reinigende kuur in het vroege voorjaar. De kuur reinigt niet alleen het lichaam, maar werkt tevens weerstand verhogend. Het kan worden ingezet bij een verschillende gezondheidsproblemen die samenhangen met een verhoging van afvalstoffen. Maar ook bij een verlaagde weerstand en een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Een flesje van 100 ml kost €29,50. Je geeft je paard of pony hiervan tweemaal daags 30 druppels, dit is 3ml per dag. Omgerekend kost dit ongeveer €0,89 per dag. Een kuur gemiddeld 6 weken. Meer informatie over Groene Os Drainage vind je hier. 

Bron: Atorka Ruitersport

Waar ben je
naar opzoek?