Blog

Ben jij fitter dan je paard?

Je paard komt niets te kort: het beste voer en supplementen, mooie stal en weide, dierenarts, fysiotherapeut, osteopaat en hoefsmid. Alles om je paard gezond en fit te houden. Trainen doe je waarschijnlijk samen bij een goede instructeur en ook qua uiterlijk vertoon komt je paard niets te kort.

Investeren in je gezondheid

Maar hoeveel investeer je in je eigen gezondheid? Hoe fit ben jij eigenlijk? 

Hoewel de meeste buitenstaanders het anders zullen verwoorden, is paardensport een teamsport, jullie vormen samen één combinatie. Daarom kan je als ruiter eigenlijk niet achter blijven en moet je ervoor zorgen dat jij ook fit en gezond bent, én blijft!

Ik rijd toch paard denk je misschien? Dat is toch ook een sport? Jazeker, je krijgt beweging, dat klopt! En je werkt ook aan je uithoudingsvermogen. Maar, je krijgt ook een hele eenzijdige belasting door het paardrijden.

Veel ruiters hebben bijvoorbeeld last van korte en strakke borst- en binnenbeen spieren en hamstrings. Om er voor te zorgen dat al deze spieren niet té strak komen te staan en voor blessures gaan zorgen is het van belang om deze spieren te stretchen. En om je lichaam minder eenzijdig te belasten is het ook van belang om de ‘tegenovergestelde spieren’ juist te trainen, zodat ze jouw lichaam mooi in balans houden. Als je sport naast je paard kun je ook nog eens net wat beter op je uitvoering letten, zodat je je hersenen kan trainen om een goede houding aan te nemen, zodat je deze ook op het paard onbewust aan gaat nemen.

Voorkom blessures

Zo voorkom je blessures en word jij fitter dan je paard!  

Wil je wat oefeningen om mee aan de slag te gaan? Schrijf je dan nog in op www.ruitervitaalcoach.nl-fit-to-ride-challenge of volg @ruitervitaalcoach op Instagram of Facebook

Waar ben je
naar opzoek?