Blog

Bekken problemen?

Bekken problemen, een probleem wat mij al jaren bezighoud. Pijn vanuit mijn bekken. Pijnbestrijding werkte maar slechts een korte periode. Slapen ging steeds minder goed en zo waren er tal van ongemakken. Maar niet kunnen paardrijden, dat vond ik toch wel het ergste. 

Dus ging ik op zoek naar wat deze pijn veroorzaakt. Maar dat was niet zo eenvoudig totdat ik naar yoga ging. Regelmatig had ik het gevoel dat ik ‘vastliep’ tijdens bepaalde oefeningen. Het vastlopen had niets met lenigheid te maken, maar met het feit dat ik iets echt niet kon, er een blokkade of zo was. Dus maar eens een aantal privé lessen genomen. Duidelijk werd dat ik inderdaad bepaalde oefeningen niet kon, en ik echt vastliep. Na overleg met mijn yoga instructrice besloot ik maar eens opzoek naar een podoloog te gaan. Tja… naar wie ga je dan met dit rare probleem?

Facebook wist raad….. die liet op enig moment weten dat Jasja van Veen, podoloog is met bekken specialisatie. Fijn toch dat facebook. Gelukkig ken ik Jasja, dus ik belde haar en vertelde het hele verhaal. Jasja dacht mij wel te kunnen helpen. 

Vrijdag een week of 10 geleden op naar Broek op Langedijk. Jasja heeft e.e.a. uitgebreid onderzocht en ik bleek een getordeerd bekken te hebben. Mijn bekken had de vorm van wokkel gekregen. Dit verklaarde heel veel, zeker het vastlopen wat ik voelde tijdens de yoga lessen. Daarnaast mijn balansproblemen, nek- en rugproblemen en het niet meer kunnen paardrijden. Jasja maakte zooltjes voor mij waarmee mijn bekken weer recht gezet wordt. Een lastig proces, je lichaam moet langzaam wennen aan de zooltjes. Doe je dat niet, dan is het erg pijnlijk. Ik kan het weten, want soms vergat ik dat weleens dat mijn lichaam langzaam moest wennen. Ik wil tenslotte zo graag weer paardrijden.

Maar goed we zijn nu 10 weken verder, ik ben op controle geweest en het gaat een stuk beter. Binnenkort ga ik weer eens op een paard zitten. Kijken of ik weer kan gaan paardrijden. 

Het getordeerde bekken heb ik opgelopen tijdens een aantal forse valpartijen. Ook is tijdens één van valpartijen een botje in mijn rechtervoet gebroken. Op de echo van mijn voet is dit nog steeds zichtbaar. Hierdoor zwik ik die voet makkelijk, ik val dan ook gelijk. In combinatie met dat getordeerde bekken is dat erg onhandig. Veel puzzelstukjes vallen op zijn plaats. Rijden in de bak vond ik altijd erg moeilijk, maar dat is achteraf ook logisch. Ik reed Fákur liever op de ovaalbaan of op de weg. Die bochten in een bak waren vaak ‘too much’. Zo zijn er nog tal van problemen ineens verklaarbaar. Denk aan niet recht in de auto kunnen zitten, heel vaak nek en schouder problemen. De trap niet op durven zonder leuning, zodra het buiten glad is blijf ik liever binnen…. mijn gesprekken met Jasja zijn zo verhelderend geweest. Overcompensatie van mijn lijf vanwege het bekken probleem. Ik heb wijze les geleerd. 

Ik ben Tonnie Goes van Dasra Yoga Montfoort, mijn yogajuf enorm dankbaar. Zij is degene die mij wees op de vreemde compensaties van mijn lijf. 

Heb jij ook last van je bekken? Pijn of minder kracht in één van je benen tijdens paardrijden? Neem dan eens contact op met Jasja van Veen, wellicht is het eenvoudig op te lossen en voorkom je erger. 

Yvonne van Dijk  www.poweryoga.nl en www.vanveenpodologie.nl

Waar ben je
naar opzoek?