Blog

Atypische myopathie – een ernstige ziekte die te voorkomen is

Blog van Iris van Gulik, paardendierenarts bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal op het platform. 

Onlangs was ik bij een paard met enorm veel pijn, zo erg dat ik dit nooit meer hoop te maken als dierenarts! En daar kun jij als eigenaar voor zorgen.

???? Hij ligt kreunend van de pijn op de grond heeft een erg hoge hartslag en kan niet meer opstaan. Hij ligt aan het infuus. Ik ben bezig om een katheter in te brengen zodat ik urine op kan vangen.

Het klinkt verschrikkelijk en dat is het ook, dit wil je echt niet meemaken als eigenaar!

⚠️ En daarom moeten we met zijn allen ervoor zorgen dat iedereen weet hoe deze ziekte ontstaat en hoe we het kunnen voorkomen!

➡️ Dit paard heeft atypische myopathie, een levensbedreigende spierziekte, 70% van de paarden met deze ziekte overlijdt!

ℹ️ De ziekte wordt veroorzaakt door zaailingen, bladeren en zaden van de esdoorn, een boom die veel in Nederland voorkomt.

‼️ Het regent en waait nu veel en dit is een gevaarlijke periode, omdat er veel zaden en bladeren in de wei terecht komen. ‼️

Hoe je het kan voorkomen? Heel simpel ➡️ zorg dat je paard niet in de buurt van Esdoorns in de wei staat!

❤️ Help je mee om te voorkomen dat paarden deze verschrikkelijke ziekte krijgen door dit bericht te delen?

Volg me op instagram @paardendierenarts_irisvangulik voor meer tips over paardengezondheid!

Vraag van de redactie: Waarom eet het paard deze giftige esdoorn zaailingen, ze weten meestal goed wat ze wel kunnen eten, denk aan kleefkruid en brandnetel. Wij stelden de vraag aan Diana Dam, binnenkort zal zij in haar blog het antwoord op deze vraag geven. Kijk voor meer info op dianadam.nl 

Waar ben je
naar opzoek?

Asset 1
Asset 1
Asset 1