Blog

Het gootsteenputje moet altijd brandschoon zijn

Als je bij Tessa Deen aan de weide toekomt, kijken er 3 paarden nieuwsgierig op “Heee, gaan we weer aan de slag?” hoor je hen bijna denken. En teleurgesteld laten ze hun hoofd weer zakken als ze merken dat het deze keer voor Tessa zelf is en niet voor hen. De paarden zijn dan ook een wezenlijk onderdeel in het traject dat je bij Tessa volgt. Het draait volledig rond hen, zij zijn de leermeesters en vanuit hun natuur laten ze zien wat verbinding is. 

Voor het interview met Tessa voor Icelandichorse.eu zijn Yvonne en ik naar Nuenen afgezakt, het weer is heerlijk, het gezelschap en het gesprek nog meer. De vragen die ik had voorbereid, zijn snel weer opgeborgen. En het moment dat Tessa zegt: “de paarden voelen of je een verhaal blijft vertellen of dat het echt is”, slik ik ook het laatste voorbereide vraagje zonder schroom of spijt in en ga ik verder op mijn intuïtie. 

Want het is ondertussen heel duidelijk, eigenlijk gaat het gewoon allemaal om “accepteren”. 

De mensen die bij Tessa aankloppen, willen verbinding met zichzelf ervaren en vandaar uit leren leven. Niet zoals de boekjes het voorschrijven of zoals de maatschappij het wil. Niet zoals kinderen in het onderwijssysteem een stempel krijgen en al snel te horen krijgen “je bent goed of niet goed”. Neen, gewoon zijn wie je bent. Net zoals bij de paarden: ieder paard heeft zijn talent en is van belang. En als mensen tussen de paarden staan, zie je iets van hen afvallen omdat paarden gewoon accepteren wie ze zijn. Die acceptatie is een enorme verademing. 

De manier waarop Tessa werkt, is volledig vanuit de vrijheid met het paard, vanuit de natuur van het paard. Het is die natuur die ons leert over onszelf en die ons weer tot onszelf leidt.

Maar hoe werkt dat dan?

Stel, mentaal weet je dat je eigenlijk je grenzen moet stellen omdat het anders ten koste gaat van je gezondheid. Maar je doet gewoon verder en je botst op je limieten. Je hebt verdriet, je voelt je afgewezen, maar vanuit liefde ga je langer door. Wees maar zeker dat de paarden het jou zullen vertellen! En als je dan bij Tessa aankomt en denkt dat jij gaat kiezen met welk paard je gaat werken, dan kijkt een zacht paardenoog jou plots heel uitdrukkelijk aan en zegt “ik kies jou”. En daar ga je dan, op stap met “jouw” paard. 

Tessa ziet en voelt al snel wat het paard haar vertelt en of het verhaal klopt. Daar was het voorbeeld dat Elding enorm aan het gapen was. Het was al snel duidelijk dat de coachee met een innerlijke tweestrijd worstelde. Ook Tessa had dit intuïtief aangevoeld en kon haar coachee op die manier verder begeleiden. 

Dit laatste is, wat de methodiek van Tessa doet verschillen van andere coaching met paarden. Zij vertrekt veel meer vanuit de intuïtie en de interpretatie van de paarden dan bij andere coaching technieken. Zij ziet ook heel snel wanneer de paarden afhaken, wanneer ze letterlijk weggaan omdat het verhaal dat iemand vertelt, niet echt is. 

Paarden reageren op de energie van mensen, op hun emoties. Zij zijn namelijk prooidieren die al sinds eeuwen geleerd hebben om snel signalen op een subtiele manier aan elkaar door te geven. De kleinste emotie, de kleinste beweging heeft een betekenis. En dat laten ze letterlijk zien. Paarden weten precies hoe ver ze kunnen gaan. Hákon is daar het bewijs van!

Tijdens een sessie waarbij een man maar niet tot realiteit kwam, stapte Hákon letterlijk op zijn voet waarbij Tessa grapte “nu móet je wel met je voeten op de grond komen” en gelijk ook een bedankje stuurde naar Hákon “we zijn er, nu kunnen we verder”, wat dan weer resulteerde een geweldig coaching moment. 

Eens je kennisgemaakt hebt met de paarden en je een eerste sessie hebt meegemaakt, is er zoveel losgekomen dat je naar een vervolgverhaal snakt. Het is dus heel gebruikelijk dat de paarden je meerdere keren met open armen ontvangen. Even onbedwongen en onbevangen, zonder vooroordelen, in het hier en nu, net zoals bij die eerste kennismaking. 

Ook groepen vinden de weg naar Tessa en haar kudde. Dit is overigens wat ze meer en meer tracht te doen, zodat de paarden niet coach-moe zouden worden en ze niet worden overbelast. Zo blijft er te allen tijde, rust en balans, ook voor de paarden. 

Bijzonder is ook dat Tessa als dierentolk werkt. 

Vroeger kreeg ze al beelden, of gevoelens binnen van dieren, maar hield ze die voor zich omdat ze niet voor gek wou worden versleten. Maar sinds ze dit toelaat, ontstaan de mooiste dialogen en inzichten. Lieve hond Joy is zo ook op haar pad gekomen. 

Maar wat het meeste is bijgebleven, is het verhaal van een oude hond met een (over)bezorgd bazinnetje. De hond had letterlijk tegen Tessa gezegd dat zij vond dat haar eigenares zich geen zorgen hoefde maken. Als bewijs dat Tessa écht contact met de hond gehad had, zei de hond dat ze dit tegen haar bazinnetje moest zeggen: “het gootsteenputje moet altijd brandschoon zijn”

Het bleef heel lang stil aan de andere kant van de lijn, Tessa dacht even dat het bazinnetje flauwgevallen was. De verwondering was heel groot en de acceptatie nog groter. 

Op mijn vraag of Tessa die doordringende verhalen niet meeneemt naar huis, is ze heel stellig: “Als logopediste heb ik de meest ernstige dingen gezien. Ik heb daar al geleerd dingen niet mee te nemen en mezelf te beschermen”. 

Ook naar verantwoordelijkheid toe neemt ze zichzelf in bescherming. Soms zeggen mensen “Sorry, ik heb niet gedaan wat je vroeg”, maar dan is ze heel duidelijk dat de verantwoordelijkheid niet bij haar maar bij henzelf ligt, dat zij zélf het leven moeten leiden dat ze voor zichzelf zien, hoe hard dat soms ook klinkt of aankomt. Tessa staat als coach aan de zijlijn om haar coachees te stimuleren en te laten zien wat er kan, maar ze is geen therapeute. Mensen dragen zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven. 

Als je wil weten hoe het allemaal begon bij Tessa, onthoudt dan Elding, Elfi, Greifi, Örvi, heel veel intuïtie en gewoon doen. Tessa is van opleiding logopediste maar bij de paarden gebeurt het magische, is er de focus, mag je zijn wie je bent, met alles wat je in je hebt.

Op haar site www.tessadeen.com kom je nog meer te weten, zie je foto’s en sfeerbeelden en kun je haar contacteren voor, ja hoor, een sessie!

Oh, en die man heeft helemaal niets aan zijn voet overgehouden hoor, Hákon wist perfect hoe ver hij moest gaan!

Lieve Vermeulen

www.icelandichorse.eu

De foto van Tessa werd gemaakt door Myra Whippler

Waar ben je
naar opzoek?