Blog

Wanneer ben ik nou precies een ondernemer?

Een eigen bedrijf runnen is voor veel mensen een droom.

Je geld verdienen met dat waar je goed in bent en geheel op jouw eigen manier. Een vrijheid waar het ondernemershart harder van gaat kloppen. Deze vrijheid geldt helaas niet voor alle (financiële) wet- en regelgeving waaraan ondernemers moeten voldoen. Het bijhouden van een correcte boekhouding met alle bijbehorende administratie is voor de meeste ondernemers het minst favoriete onderdeel van het runnen van hun bedrijf. 

Voor hippische ondernemers is het vaak onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle belastingregels. Geen enkel paardenbedrijf is immers hetzelfde en de werkzaamheden zijn uiteenlopend. Zelfs de meeste financiële adviseurs zijn niet op de hoogte van alle specifieke spelregels t.a.v. de paardenbranche. 

Om mijn paardenpassie te combineren met mijn financiële kennis, heb ik mij als fiscaal en financieel adviseur gericht op het begeleiden van hippische ondernemers. Ik probeer helderheid te scheppen in de wirwar van (Nederlandse) wet- en regelgeving. Ik ga jullie in mijn blogs meenemen in de wondere wereld van de financiën! Ik zal verschillende onderwerpen belichten, waardoor de oplettende lezer elke keer een beetje wijzer wordt! 

Hier alvast een eerste onderwerp waar veel vragen over bestaan: “Wanneer ben ik nou precies ondernemer?”

Het vreemde is dat er voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting verschillende voorwaarden gelden voor het ondernemerschap. Je kunt in theorie ondernemer zijn voor de omzetbelasting maar niet voor de inkomstenbelasting. Voor de omzetbelasting is het meest belangrijke criterium dat je zelfstandig een bedrijf uitoefent. Dit houdt in dat je economische activiteiten uitvoert. Voor de inkomstenbelasting wordt meer gekeken naar het resultaat van deze activiteiten. Hier moet er sprake zijn van een “winstoogmerk”. Het moet redelijkerwijs te verwachten zijn dat de opbrengsten groter zullen zijn dan de kosten.

Mocht je na het lezen van bovenstaande al meteen buikpijn krijgen of ontstaat er direct totale chaos in je hoofd… neem dan gerust contact met mij op.

www.dirixconsulting.com

Waar ben je
naar opzoek?