Blog

Therapiedekens en -dekjes getest door Lissie van H3 Massage

Al enige tijd is dit een ‘hot’ item in de paardenwereld. De dekjes en dekens met keramische deeltjes zouden goed moeten helpen bij paarden met spierproblemen. Helpen ze ook genezingsprocessen te versnellen? Is dit echt zo? Ik ging op onderzoek uit. Mijn naam is Lissie van der Kruk van H3 Massage

Ervaringen

Allereerst heb hier ik in mijn (paarden) omgeving naar gevraagd. Nog niet veel mensen in mijn omgeving hadden hier ervaring mee. De mensen die hier wel ervaring mee hadden waren erg positief. Ze waren vooral tevreden over de dekens met keramische deeltjes.

Ook heb ik advies gevraagd aan een Ttouch specialist. Zij vertelde dat er in de wereld van Chinese geneeskunde ook veel over te doen is. Zijzelf is er positief over. Ze vertelde dat dekens met magnetische velden werken op celniveau. Dit heeft een positieve werking om de cellen te activeren. Dit heeft dan weer effect op de bloedsomloop en spieren.

Onderzoek

Vervolgens ben ik op internet gaan kijken. Hier heb ik onder andere een onderzoek gevonden in ‘bitmagazine’ (Lebesque, 2014). Daarin wordt gezegd dat een paard met een normale deken en met therapiedeken dezelfde lichaamswarmte enz. hebben. Dus dat dit niet veel verschil zou moeten maken (aan de hand van het meten van de lichaamswarmte). Maar omdat het op celniveau werkt ben ik sceptisch, want dat meet je niet aan de hand van lichaamswarmte lijkt mij?

Ook heb ik een artikel gevonden waarin staat dat het wel degelijk zou moeten werken (pp. magnaCare,2018). Magneetveldtherapie dringt door in alle cellen van het lichaam, daar heeft het een invloed op elektrische geladen deeltjes (ionen). De ionen-uitwisseling is ook verantwoordelijk voor het zuurstofgebruik van een cel. Een magneetveld kan de ion-uitwisseling op celniveau beïnvloeden en daarmee het zuurstofverbruik van zieke of beschadigde cellen verbeteren. Dit is de voornaamste reden waarom magneetveld therapie vrijwel onmiddellijk pijn kan verminderen.

Elektrische geladen deeltjes

Op dit plaatje zie je de elektrische geladen deeltjes (ionen) in een cel en magneetveld therapie dringt dus door tot en met deze deeltjes.
Magneetveld therapie wordt door veel topsporters juist ook gebruikt om het paard in optimale vorm te houden. Voor elk paard is het goed om na een zware training of wedstrijd behandeld te worden om zo te helpen bij het afvoeren van de afvalproducten. Hierdoor wordt veel stijfheid de volgende dag voorkomen. Vooral tijdens meerdaagse concoursen zien we dat heel veel ruiters hiervan gebruik maken. Ook bij honden zien we dat magneetveld therapie ook steeds vaker op deze manier gebruikt wordt om blessures te voorkomen.

Testen

Via Atorka Ruitersport heb ik de mogelijkheid gekregen om de Fir Tech dekjes en dekens van Catago uit te testen. Om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen, heb ik de producten laten testen bij verschillende rassen paarden. Zij beoefenen ook verschillende disciplines in de sport. We hebben onder andere getest bij een Haflinger, IJslander, en een ‘dressuurpaard’. Daarnaast heb ik het laten testen door klanten van mijn bedrijf en door niet-klanten. Om een nog objectiever beeld te krijgen, heb ik de producten ook laten testen door zowel paarden die doorgaans ook al met een deken staan en paarden die doorgaans zonder deken staan. Dit naar aanleiding van het onderzoek waarin is getest op basis van temperatuur waar ik eerder over schreef.

Fir Tech therapie deken uitleg

De bevindingen waren divers. Als het gaat om de dekjes kreeg ik van klanten terug dat de pasvorm erg fijn was en het dekje goed ventilerend was, maar niemand (van de 5 testers) had het idee dat het echt effect had. Er werd vooraf verwacht dat het paard zijn rug meer zou ontspannen tijdens het rijden met gebruik van dit dekje, dit werd door de testers niet ervaren. Er werd geopperd dat het misschien ook kwam omdat het dan om een kleiner oppervlakte gaat.

Als het gaat om het testen van de deken waren alle testresultaten erg positief!

Amber schrijft mij dat het haar erg opvalt hoe relaxed haar paard Day liep. Ze was erg rustig en zocht steeds ontspanning op, wat voor haar erg fijn voelde. Ze was soepel en makkelijk te rijden, terwijl ze normaal duidelijk aangeeft wanneer sommige oefeningen haar wat meer moeite kosten of zeer doen in de vorm van spierpijn. Amber heeft het deken een half uur voor het rijden opgedaan om tot deze positieve resultaten te komen (Amber, 2018).

Martine en Liesbeth schrijven mij dat het opvalt hoe ontspannen hun paard Indy in haar stal stond met de deken op. Ze hebben twee keer echt duidelijk gemerkt dat Indy veel losser was met rijden, maar ze merkten dit niet elke keer. Toch konden ze wel degelijk merken dat de deken iets deed voor Indy. Ook Martine en Liesbeth hebben het deken een half uur voor de training opgedaan om tot deze resultaten te komen  (Martine, Liesbeth 2018).

Afbeelding: Het paard Indy in haar stal met de therapiedeken op.

Ook Sandra heeft mij een enorm uitgebreid test resultaat gestuurd. Zo vertelde ze allereerst dat ze haar paard Bob nu twee jaar heeft en inmiddels al mag starten in het M1 dressuur. Ze is met name geïnteresseerd in het testen van de deken omdat haar paard moeilijk afvalstoffen afvoert in zijn lichaam en het deken hierbij zou moeten helpen. Ik citeer een stukje uit haar bevindingen:

 ‘’…Maandag voor het eerst de deken op 30 min voor het losrijden en 30 min toen we klaar waren met rijden. Bob stond heerlijk onder de deken en werd er kalm van stond fijn te relaxen, het was een koude dag met gure wind. Normaal is Bob dan extra rill en ziet veel kabouters, is strak in zijn lijf. Nu begon hij met losrijden best chill en ontspannen. Dat was mijn eerste bevinding, maar of het toeval was?? Na het rijden weer de deken op en weer ging hij relaxen. Dinsdag heb ik les en weer 30 min ervoor de deken op. Dit werden 40 min en Bob stond echt te soezen, man hij vindt die deken heerlijk! Zijn benen (ivm afvoer afvalstoffen) zijn mooi en er zit geen vocht in. Hij zit heerlijk vrolijk in zijn vel en ook nu ging het losrijden vanaf eerste moment soepel en het was nog kouder dan maandag. Na de les weer deken op, het lijkt wel of je hem onder solarium hebt. Woensdag weer gereden en weer 30 min voor het rijden op en hij stond bijna te slapen. Weer fijn gereden en na het rijden deken weer op. Donderdag vrij en dus geen deken dag… Ik ben dus eigenlijk voor wat ik heb kunnen bemerken aan verschil wel enthousiast. Maar kan na zo kort testen ook niet zeggen of het de volle 100% door de deken komt. Verder is het een mooie deken fijne pasvorm …’’ (Sandra, 2018)

Voor uitgebreide testresultaten kun je een mail sturen naar info@h3massage.nl

Conclusie

Ik heb over therapiedekens en -dekjes meer positiviteit dan negativiteit gevonden.
Er zijn hier nog niet veel onderzoeken over te vinden. De onderzoeken die er wel zijn, zijn wisselend. In ieder geval kan ik nergens een onderzoek vinden met goede onderbouwing waarom het niet goed zou zijn voor paarden. Het is dus sowieso niet minder goed / functioneel dan een normale deken of dekje en misschien dus wel nog beter. In principe kan ik er dus vanuit gaan dat het gebruiken van therapie dekens/ dekjes geen nadelige gevolgen heeft. De ervaringen, onderzoeken en recensies die ik heb ontvangen en gelezen, zijn eigenlijk voornamelijk positief.

Bij een paard met stijve, stramme of gevoelige spieren, zou ik het de moeite waard vinden om eens te proberen.

Dit onderzoek heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar meer. Ik zal doorgaan met dit onderzoek en er zal een vervolg komen op dit onderzoek met de volgende onderwerpen:

  • Het deken testen bij een wedstrijd met een paard wat nerveus is op een ander terrein
  • De spieren van het paard (door mij als masseuse) voor het gebruik van het deken en dekje voelen en na afloop
  • Massage in combinatie met het gebruik van het deken

En misschien nog wel meer!

Houd mijn website en facebookpagina dus goed in de gaten als je benieuwd bent naar het vervolg onderzoek! (Kruk, 2018)Ps. i.v.m. de privacywet heb ik alleen de voornamen van de testers gebruikt.

Bibliografie

Sandra. (2018). Fir tech deken Catago. (L. v. Kruk, Interviewer)

Y.v. (sd). Fir Tech zadeldek neopreen. Opgeroepen op 2018, van Atorka: https://www.atorka.nl/winkel/fir-tech-zadeldek-neopreen/

Amber. (2018). Fir Tech deken. (L. v. Kruk, Interviewer)

Kruk, L. v. (2018). Blogs. Opgehaald van www.h3massage.nlhttp://www.h3massage.nl

Lebesque, L. (2014). Onderzoek naar dekens met magneten. Opgeroepen op 2018, van Bitmagazine: https://www.bitmagazine.nl/welzijn/onderzoek-naar-dekens-met-magneten/19110/amp/

Madelene, M. e. (2018). Fir tech dekje. (L. v. Kruk, Interviewer)

M, A. D. (2018). Fir tech dekje. (L. v. Kruk, Interviewer)

Magneetveldtherapie. (sd). Opgeroepen op 2018, van MagnaCare: http://magnacare.nl/wp/magneetveldtherapie/

Martine, Liesbeth (2018). Fir Tech deken. (L. v. Kruk, Interviewer)

Blog geschreven door Lissie van der Kruk, gepubliceerd november 2018

Waar ben je
naar opzoek?