Blog

Schrikken mag

Wat is de laatste keer dat je in een reflex je paard gecorrigeerd hebt toen hij schrok?

Zowel in het rijden als in het grondwerk belangrijk; schrikken (en spanning hebben) mag! Het schrikken is een natuurlijke reactie van het paard op een bepaalde prikkel. Anders dan soms wordt gezegd denken paarden hier niet over na. De meeste paarden hebben als eerste reactie het vluchten. Dit uit zich vaak in een kort sprintje of een sprong opzij. Vaak gebeurt het dat we in een reflex een correctie geven zoals trekken aan de teugels tijdens het rijden of een correctie met het touw in het grondwerk. Een ander voorbeeld tijdens het rijden is dat er vaak bij spanning erg wordt geprobeerd om het paard na te laten geven.

Mijn advies? Niet doen. Allereerst kun je niet voorkomen dat je paard nog eens schrikt of iets spannend vindt. Dit is namelijk een reflex en er zit geen voorbedachte rade achter. Ten tweede bevestig je op dat moment het gevoel van je paard dat er iets mis is, want je geeft spanning en hij kan niet weg. Verder lijkt het op de korte termijn soms alsof je actie zin heeft, maar op de lange termijn leren de paarden het tegenovergestelde van wat je wil dat ze leren. 

Veiligheid is voor een paard een hele belangrijke factor. Veiligheid betekent ontspanning. De vluchtreactie na een schrikactie creëert veiligheid. Door van de ‘enge’ prikkel weg te gaan kan er weer ontspanning zijn. De korte schrikreactie is dus helpend. Laat dit dus gebeuren. Schrikt je paard? Zet je hand naar voor en geef even ruimte met de teugels. Houdt je paard wat spanning vast? Geef hem dan de ruimte om zijn hoofd te laten zakken en zijn bovenlijn lang te laten worden. Sta je ernaast? Laat het touw zo lang mogelijk vieren en geef je paard de mogelijkheid om opzij te springen. In het grondwerk is het dus zeker belangrijk om te zorgen dat je op een veilige positie staat. 

Blijft je paard in de spanning hangen? Dan zijn er gelukkig genoeg oefeningen om daaraan te werken. 

Dit alles is makkelijker gezegd dan gedaan, het ‘vasthouden’ bij ons is immers ook een reflex. Iets waar we niet altijd controle over hebben. Maar, oefening baart kunst!

Gek genoeg zorgt het ‘mogen schrikken’ dus vaak voor meer ontspanning en een veiliger gevoel over het algemeen. Daar heb je later profijt van!

Waar ben je
naar opzoek?