Als trainer, instructeur of ruiter van IJslandse paarden hebben wij met verschillende paarden te maken. Zo af en toe krijgen wij ‘’probleempaarden’’ in training of wordt ons gevraagd te helpen bij het oplossen van een probleem.
Hier ga ik even verder op in…
Het ene paard is het ander niet!
Dit is een belangrijk feit.
Een paard trainen volgens een standaard schema of volgens een boekje gaat dus ook niet op!
Als ruiter/trainer kijk je goed welk gedrag het paard vertoont en reageert adequaat hierop om zo mogelijke problemen te ondervangen en te verhelpen.
Goed materiaal en degelijke faciliteiten zijn bij het trainen van paarden ontzettend belangrijk. Wij willen het voor het paard zo gemakkelijk mogelijk maken en duidelijk communiceren wat wij van hun verwachten.
Een simpel praktijkvoorbeeld:
Een paard leert bij het grondwerk het halthouden (stoppen/stilstaan) aan.
Bijvoorbeeld ik zeg: “En hooo”, dan moet het paard stilstaan.
Wanneer ik toelaat dat het paard steeds één stapje extra naar voren doet ná het geven van het commando. Hoe kan ik dan van mijn paard verwachten dat hij onder het zadel gelijk goed reageert op mijn stemhulp “En hooo”? Dit kleine stapje toelaten tijdens het grondwerk kan voor grotere problemen zorgen in de verdere training.
Uit dit voorbeeld blijkt dat het belangrijk is om duidelijk te zijn, maar ook consequent.
Dit heeft overigens niets te maken met afstraffen of slaan.
Door consequent te zijn ben je duidelijk naar je paard en verkrijg je respect.
Naast respect is vertrouwen bij het paard ook héél belangrijk. Het vertrouwen bij een paard verkrijg je door geduldig oefeningen te herhalen die het paard moeilijk vindt of nog niet goed begrijpt. Daarnaast is het belonen (stem, aaien/schouderklopje) van je paard als een oefening goed of beter uitgevoerd word, zeer belangrijk. Wees met weinig tevreden. “Al het goede komt langzaam”.
Wat het vertrouwen niet ten goede komt is het afstraffen of het slaan van het paard.
Het slaan van een paard begint wanneer de kennis van de ruiter/trainer ophoudt…
Dus ben je radeloos en weet je niet hoe nu verder…. Vraag hulp!
Het gevoel waarmee wij met ons paard werken is van grote invloed! Ons gevoel weerspiegelt zich in onze lichaamstaal en hierop reageert het paard dan weer…
Gedachte is Kracht! Geloof in wat je wilt en je zult zien dat het lukt.
Kort samengevat:
Denk je een “probleempaard” te hebben? Ga dan na hoe je communiceert met je paard en kijk naar mogelijke oorzaken van zijn gedrag. Ga bij jezelf na waarom het niet gaat zoals je wilt.
Je zult merken dat je met goede communicatie, vertrouwen en respect krijgt én ontdekken dat jouw “probleempaard” helemaal geen probleempaard hoeft te zijn, maar een leuke uitdaging waar je mee aan de slag kunt.