Blog

Op zoek naar een hengst voor je merrie?

Op zoek naar een hengst voor je merrie?

Ben jij op zoek naar een hengst voor je merrie? Waar let je dan op? Wij stelden deze vraag aan Robert Verzuu. Hij fokt al 25 jaar IJslanders, waarvan 5 van de 6 FIZO gekeurde paarden boven de 8.0. Dama van de Waaldijk is daarvan de hoogst gekeurde met een 8,38 totaal. 

Is het nodig dat je merrie gekeurd is? Natuurlijk is het mooi meegenomen als een merrie gekeurd is alvorens te fokken. Dan weet je de sterke en zwakke punten. Maar is geen noodzaak uiteraard. Maar je kan er ook iemand bijhalen die objectief naar je merrie kijkt en met name de verbeterpunten aangeeft. Als we echter met zijn allen het ras willen verbeteren, kan ik alleen maar aanmoedigen te fokken met gekeurde merries. Ook de stamboeken moedigen dit aan!

Stel ik heb een 5-ganger merrie die moeilijk tölt, zoek je dan alleen bij de 4 ganger hengsten? Wat is dan minimale cijfer voor tölt bij verrichtingen waar ik op moet letten? Een 5-ganger, is een paard met laterale aanleg. Als die moeilijk tölt dan is dit vooral een merrie die niet goed gereden wordt en dat is geen genetische eigenschap! En heeft dus ook niks met fokkerij keuze te maken. Andersom, een 4 gang merrie die moeilijk tölt kan een gebrek zijn aan laterale aanleg (de 3,5 ganger). Ja, dat zul je zeker moeten compenseren door te kiezen voor een 5-ganger hengst met veel laterale aanleg!

Is het heel belangrijk dat de hengst een Fizo score heeft van 8.0 en hoger? Zo ja waarom? Fokken is gokken en dat komt door de oneindige combinatie aan genen die het veulen al dan niet meekrijgt. Ook een 2e veulen uit dezelfde combinatie kan geheel anders zijn dan de eerste. Het helpt dan zeker als je kiest voor een hengst met een zo hoog mogelijke beoordeling. Gemiddeld gezien is de kans dan groter op een gunstig resultaat.

Stel mijn merrie is rond de 1.37 en ik zie in de catalogus een hengst van 1,47 staan. Wordt het veulen dan echt groter? Als je puur naar de grootte van je veulen kijkt dan is uiteraard de maat van de hengst een argument om wel of niet voor de hengst te kiezen. WorldFengur is hierbij handig. Kijk bij de Blup-index van de hengst. Daar staat een cijfer positief of negatief bij schofthoogte en zelfs de nauwkeurigheid voor deze (kans op) verwachting. Belangrijkste bij hengstenkeuze is dat je in ieder geval zorgt dat de tekortkoming(en) van je merrie gecompenseerd worden bij de hengst. Dat zie je ook weer in WF obv Blup en/of keuringsresultaten.

Moet je letten op inteelt? 

Ja, pas er mee op, maar dit hoeft niet verkeerd te zijn mits je bepaalde sterke punten in deze combi wilt behouden. Neem de beroemde Òfeigur fra Flugumýri….toevalstreffer uit broer maal zus. Maar wel een zeer invloedrijk vaderdier die aan de basis staat van veel toppaarden.

Meer en meer wordt er gekeken naar wat een “inteeltcoëfficient” wordt genoemd. Dit is het percentage aan DNA dat afstamt van gemeenschappelijke voorouders bij het dier en wordt berekend uit de stamboom. Hoe hoger dit percentage, hoe meer verlies aan genetische diversiteit en mogelijke verminderde gezondheid, groei of vruchtbaarheid.

En dan ga je kijken bij de hengst van je keuze, zijn er dan nog dingen waar je op moet letten?  Dit speelt niet indien je kiest voor KI of je merrie alleen voor ovulatie even laat dekken. Volg dan je gevoel. Heb je enige bedenkingen bij de wijze waarop de hengstenhouder zijn eigen paarden houdt….kies dan voor een hengst op een andere stal! Je wilt je merrie niet terugkrijgen met verwondingen of erger. En wel drachtig!

Waar ben je
naar opzoek?