Blog

NL fokkerij, het jaar 2011

Van onze gastblogger IW.

En nu weer door met het jaar 2011. In 2011 zijn er 242 veulens geregistreerd, 128 hengstjes en 114 merries. Voor deze 242 is gebruik gemaakt van 100 (!) verschillende vaderdieren. Dat betekent in ieder geval dat er heel erg veel hengsten gebruikt worden die in een jaar maar 1 veulen krijgen; vanuit het oogpunt van informatievoorziening voor fokkers betekent dat er een aanzienlijk aantal hengsten wordt gebruikt waarvan feitelijk nooit iets over de vererving zal kunnen worden vastgesteld, want daarvoor zijn echt grotere aantallen nodig.

In 2011 zijn er twee hengsten die allebei voor 16 nakomelingen hebben gezorgd. De 1e is Glotti frá Krá, die ook al in 2010 een aanzienlijk aantal veulens voor rekening nam en de 2e is Þrýmur frá Husafelli, beide hengsten die dekten in Noord-Holland.

Verder waren er

Frosti frá Heiði – 10 veulens / Luðvik frá Feti – 9 veulens / Boreas frá Breuerson – 8 veulens / Gandur vom Erlengrund – 7 veulens / Skruður frá Litla-Landi – (een gasthengst uit het buitenland) – 7 / Vaðall frá Fensalir – 7 veulens / Taktur frá Tjarnarlandi – 7 veulens / Arni Geir frá Feti – 6 veulens / Bjartur frá Aquadraat – 5 veulens / Keilir frá Miðsitju – 5 veulens en dan nog vijf hengsten met ieder telkens 4 veulens: Viktor fra Diisa / Alfasteinn frá Selfossi / Hamren frá Skjóðu / Sálmur frá Skjóðu en Skorri frá Gunnarsholti.

Zoals ook al in het vorige stukje gemeld werd, heeft Glotti, die 44 geregistreerde nakomelingen heeft, inmiddels twee zonen die onder het zadel zijn goedgekeurd, Mokkur van de Waaldijk en Þórjón frá Krá, de laatste is ook in 2011 geboren en werd in 2017 voor NL uitgezonden naar de WK – fokkerij met een keuringsscore van 8,40.

Het opvallende is echter dat van een aantal hengsten die veel zijn gebruikt, het toch moeilijk is om iets te weten te komen van de nakomelingen omdat ze echt nooit ter keuring worden aangeboden of op wedstrijden te zien zijn. Het meest opvallende is dat toch wel bij Frosti frá Heiði, die niet minder dan 84 Nederlands gefokte nakomelingen heeft, maar waarvan – tot nu toe – geen enkele NL nakomeling ooit aan een Worldranking wedstrijd heeft deelgenomen of – onder het zadel – is gekeurd. Worldfengur registreert overigens uitsluitend wedstrijdresultaten die op WR wedstrijden zijn behaald, maar ook daar worden doorgaans sport B-proeven uitgeschreven. Hetzelfde geldt overigens voor Þrymur, in totaal 35 nakomelingen, maar geen enkele met keurings- of wedstrijdresultaten tot nu toe.

Heel anders is dat met de slechts enkele nakomelingen in NL van hengsten die inmiddels al ruimschoots als bewezen verervers gelden. Zo heeft Alfasteinn in 2011 de twee respectievelijk sport B- en A paarden Fyr en Mynt frá Flettuvollum opgeleverd en leverde Keilir, winnaar van de Sleipnirbokaal op IJsland, de allerhoogste onderscheiding binnen de fokkerij, in 2011 Dóttla van ’t Groote Veld, die ook in 2017 voor NL naar de WK-fokkerij is uitgezonden. Het is best jammer dat een hengst als Keilir in NL niet meer is gebruikt, met zijn staat van dienst is een aantal van 35 nakomelingen eigenlijk niet veel. Maar in dit rijtje spant Viktor frá Diisa de kroon, want naast Viktoria frá Waldthorst uit 2011, die gekeurd werd met 8,21 voor de verrichtingen, heeft hij met in totaal 9 Nederlands gefokte nakomelingen, waarvan er pas 6 onder het zadel zijn, al gezorgd voor drie bekende nakomelingen, Viktoria zoals genoemd en daarnaast Fáni frá Waldthorst, die zowel op keuringen als in de sport wordt uitgebracht en natuurlijk Maximus frá Telmustoðum, die met een score van 8,53 NL heeft vertegenwoordigd op de WK – fokkerij in 2019, al zijn niet al deze paarden in 2011 geboren.

Uit deze lijst met veel gebruikte hengsten heeft Vaðall in 2011 twee merries gebracht die beide onder het zadel zijn gekeurd; Valdis frá Fensalir (7,91) en Lif frá Straumalandi (7,59).Boreas gaf de ook in het vorige stukje genoemde Dúna frá Nýttland (8,42 als vierganger gekeurd) en Hamren bracht Játning frá Skjóðu, gekeurd met 7,83. De gasthengst Skrúður heeft de bekende sport-A merrie Prinsessa van ’t Slingerbos geleverd.

Verder heeft 2011 – naast de al eerder genoemde – nog opgeleverd de merriesSunna frá Waldthorst, V: Heðinn frá Feti, gekeurd met 7,99 en Auðsholtshjáleigu-Katla, V: Gári frá Auðsholtshjáleigu, gekeurd met 8,26 alsmede de hengsten, de (helaas te vroeg overleden) Viðir frá Smáhúsum, V: Fáni frá Hafsteinsstoðum, gekeurd met 7,91 en voor NL uitgekomen op de WK 2019 in de sport en Sólfinnur van de Noorderzon, V: Tónn frá Olafsbergi, gekeurd met 8,23 en momenteel uitkomend in de sport A.

Gezien het feit dat er best wel een aantal hengsten is waarmee bijvoorbeeld tenminste 30 of meer veulens zijn gefokt, maar waarvan verder niet zo heel veel bekend is over de nakomelingen kan het interessant zijn om eens bij enkele trainers te gaan navragen of er toch iets te vertellen valt over nakomelingen van die hengsten, als soort van spin off van deze stukjes, het plan ligt er… wordt vervolgd.

Waar ben je
naar opzoek?