Blog

NL fokkerij, het jaar 2010

Zo mijn fokkershart heeft duidelijk behoefte aan wat input dus maar eens de papieren (lees: Worldfengur) erbij gepakt om wat info over de NL fokkerij inzichtelijk te maken. Dit is echt voor de liefhebbers hoor, dus schroom niet om het niet te lezen. Het ligt in mijn bedoeling om dit de komende tijd telkens per jaar op een rijtje te zetten en ik begin met 2010 (volstrekt arbitraire keuze) ….

In 2010 zijn er 259 veulens ingeschreven, 128 hengstjes en 131 merries. Om al deze veulens te genereren is een buitengewoon breed scala aan hengsten gebruikt, maar liefst 93 verschillende, ik zet de meest gebruikte, 5 of meer veulens, op een rijtje, al is er ook nog een aantal hengsten die vier veulens hebben gebracht, maar ik heb de grens nu eenmaal bij 5 gelegd.

Meest gebruikte hengsten waren:

Romur frá Búðardal, een gasthengst die dat jaar in Noord-Holland dekte – 15 veulens

Taktur frá Tjarnarlandi – 13 veulens

Demantur frá Sauðárkróki – 12 veulens

Glotti frá Krá – 10 veulens

Gandur vom Erlengrund – 8 veulens (allemaal merrieveulens!)

Bjartur frá Aquadraat – 8 veulens

Boreas frá Breuerson – 8 veulens

Alfskjóni von Roetgen – 6 veulens

De navolgende hengsten gaven alle 5 veulens in 2010: Surtur frá Wetsinghe – Eldjarn vom Mandelbachtal – Fitja-Hrimnir frá Oddhóli – Floki frá Feti – Gisli frá Skjalaritara – Frosti frá Heiði – Gumi frá Ilper Skák – Lettir frá Spor

Van deze hengsten zijn Surtur, Fitja-Hrimnir en Gisli overigens nooit onder het zadel voorgesteld en werden Demantur en Floki weliswaar voorgesteld, maar hebben de norm van goedkeuring ( = 7,75) niet behaald.

Van de paarden die in 2010 zijn geboren zijn er – op dit moment – zeven op enig moment op een keuring onder het zadel voorgesteld, de merries Herdis van ’t Slingerbos, 7,53, Anægja van Zomerrust, 7,72 en Katla-Joli frá Láglendum Lækja, 7,77. Geen van deze merries had overigens een vader die in NL ter dekking heeft gestaan.

Ook vier hengsten uit 2010 zijn onder het zadel voorgesteld én twee daarvan ook goedgekeurd ( = > 7,75) : Barón frá Waldthorst is daarvan de hoogst gekeurde met 8,26 en Mökkur van de Waaldijk met 8,03 (overigens als vierganger voorgesteld).

Van de in 2010 veel gebruikte hengsten (feitelijk 2009) geldt Glotti frá Krá voor zover het NL gefokte hengsten betreft als degene met de meest opvallende nakomelingen; van Glotti zijn namelijk op dit moment twee zonen als dekhengst goedgekeurd, de al eerder genoemde Mökkur van de Waaldijk en de zeer hoog gekeurde Þórjón frá Krá, alweer de 3e generatie uit de fokkerij van Juliet ten Bokum, die ook NL heeft vertegenwoordigd op de WK in 2017.

Van Boreas frá Breuerson is recent een nakomeling – als vierganger – in Duitsland hoog gekeurd, Dúna frá Nýttland, terwijl van Romur frá Búðardal ook een Nýttland merrie (Sæla) eerder al onder het zadel werd gekeurd. Daarnaast heeft stal frá Nýttland, fokkers Arjen Heerema en Sjaak Smeeing, bovendien dan nog met Djórn frá Nýttland, een zoon van Surtur frá Wetsinghe, het meest opvallende wedstrijdpaard geboren in 2010 gefokt, immers Djórn heeft voor NL deelgenomen aan de laatste WK in 2019. Van alle overige in 2010 veel gebruikte hengsten zijn – tot op dit moment – nog geen zonen (goed)gekeurd, wel is er een enkele merrie (niet uit 2010) onder het zadel voorgesteld.

Aan opvallende c.q. bekendere wedstrijdpaarden heeft 2010 naast Djórn frá Nýttland opgeleverd de succesvolle sportruin Jónatan frá Breidablik alsmede de hengsten Barón frá Waldthorst, Erlendur frá Paol-Kaat en Mökkur van de Waaldijk, terwijl ook Timbiltá en Mánadis frá Stjornarhofi (beide van Gandur vom Erlengrund), Rima frá de Kronkel, Skotli frá Smáhusum, V: Glotti frá Krá, en Florus frá Wyler, V: Eldjárn vom Mandelbachtal, met enige regelmaat succesvol op wedstrijden zijn of worden uitgebracht.

Wat betreft de sportresultaten… het programma zoekt niet op sportresultaten, dus deze paarden moeten er op naam worden uitgezocht, mogelijk mis ik daardoor hier en daar een naam van een paard dat het wél erg goed doet in sport, maar die (wellicht) niet bij mij op het netvlies staan.. meldt het dan even, dan vul ik dat uiteraard aan.Wordt binnenkort vervolgd met 2011….

IW

Waar ben je
naar opzoek?